Slovenská vláda změnila systém penzijního spoření, opozice to kritizuje

Slovenská vláda prosadila změny v důchodovém systému. Oslabí se druhý spořicí pilíř ve prospěch prvního, státního pilíře. Kabinet Roberta Fica chce tímto způsobem zlepšit finanční situaci průběžného penzijního spoření. Opozice ale změny kritizovala jako urychlené a násilné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico | Zdroj: ČTK

Dosud šlo do druhého pilíře devět procent hrubé mzdy, vláda Roberta Fica ale snížila od září příspěvek na čtyři procenta. Chce tím vyřešit deficit ve státním systému důchodového spoření.

Jde však pouze o dočasné snížení, od roku 2017 se bude tedy odvod zase postupně zvyšovat, a to až na 6 procent.

Podle opozičních stran by se ale tak vážná změna neměla projednávat ve spěchu a navíc uprostřed léta, kdy si veřejnost ani nevšimne, že parlament jedná o důchodech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo v Bratislavě Vojtěch Berger přiblížil změny v systému penzijního spoření na Slovensku

Oslabení druhého pilíře kritizují i ekonomové, podle kterých tím sice vláda může vyřešit akutní finanční problémy, do budoucna se ale zhorší udržitelnost penzijního systému.

Větší zodpovědnost za penze se prý navíc opět převede na stát a přilité peníze na úkor druhého pilíře do státního penzijního systému má vláda podle kritiků použít nehospodárně. Třeba na stavbu dálnic.

Robert Fico se druhý pilíř snažil dlouhodobě oslabit. Už za své první vlády ho dvakrát takzvaně otevřel, čímž se lidem dala možnost z něj vystoupit.

Letos na podzim se otevře potřetí a lidé si budou až do příštího ledna moci vybrat, jestli chtějí pouze státní důchod, nebo i ten z druhého pilíře.

Druhý pilíř na Slovensku zavedla vláda Mikuláše Dzurindy. Fungovat začal od začátku roku 2005 a vstup do něj byl tehdy povinný. Peníze v něm spravují takzvané penzijní správcovské společnosti, které mají peníze investovat tak, aby se spořitelům zhodnocovaly.

Vojtěch Berger, Matěj Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme