Slovenská vláda zřejmě majetkově ovládla Transpetrol

Slovenská vláda zřejmě ovládla strategickou firmu Transpetrol, která je hlavním přepravcem ropy na území Slovenska, tedy i provozovatelem ropovodu Družba. Píše to slovenský deník Sme, podle kterého ministerstvo financí už zaplatilo 240 milionů dolarů ruské společnosti YUKOS za 49 procent akcií. Stále však není jasné, kolik akcií Slovensko opravdu vlastní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transpetrol

Transpetrol | Foto: Transpetrol

Valná hromada Transpetrolu už odvolalo z představenstva všechny zástupce YUKOSU a slovenská vláda se po 10 letech cítí stoprocentním vlastníkem. Ve hře je ovšem slovenský podnikatel Ignác Ilčišin, který údajně drží třetinu akcií - k těm se dostal zvláštním způsobem.

Ilčišin totiž žádal od státu náhradu škody, okresní soud mu ji přiznal a vydal exekuční příkaz. Za 43 milionů dlužných korun pak soudním rozhodnutím získal třetinu akcií Transpetrolu v řádu miliard korun. Proto také mohl v minulosti několikrát svolat valné hromady. Stát ale jeho nároky neuznává a podle deníku Sme s ním odmítá jednat.

Přečtěte si také:
Slovenská vláda chce zestátnit zásobníky plynu
Slovenská vláda kvůli plynové krizi vyzývá podniky, aby zastavily výrobu
Ficova vláda plánuje zestátnění Slovenského plynárenského podniku

Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme