Slovenské elektrárny získá zřejmě italský Enel

Ze soutěže o většinový podíl ve Slovenských elektrárnách vyjde podle všeho vítězně italská společnost Enel. Jako vítěze ji navrhne ministr hospodářství Pavel Rusko. Enel nabídl v přepočtu 33 a půl miliardy slovenských korun. Návrh na nového vlastníka elektráren musí ještě schválit slovenská vláda. Enel je strategickým partnerem i z dlouhodobých energetických plánů. V soutěži tak neuspěly České energetické závody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stožár elektrického vedení

stožár elektrického vedení | Foto: Jan Rosenauer st.

Podle ministra je Enel strategickým partnerem i proto, že je dobře kapitálově zajištěn. Je v soukromých rukách a dokáže zajistit dostatek zdrojů na investice. Má požadované zkušenosti s jadernými elektrárnami. Právě poslední prý Českým energetickým závodům chybí, především v oblasti odstavování atomových elektráren a likvidace jaderného paliva.

Ministr Rusko se netajil také záměrem získat v budoucnu právě ČEZ. "Výběrem společnosti Enel, který je kapitálově velmi silný a velmi důležitý a vážný hráč na poli evropské energetiky, se vytváří prostor pro případnou realizaci zájmu Slovenských elektráren o získání ČEZ."

Pokud kabinet příští týden Enel jako vlastníka schválí, měla by být privatizační smlouva podepsána do 20. listopadu.

Renata Havranová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme