Slovenské NE eurovalu trhy příliš neovlivnilo, čekají na další vývoj

Nervozita na trzích se po událostech na Slovensku, kde padl kabinet Ivety Radičové poté, co parlament neschválil posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny, mírně zvýšila, masivní výprodeje ale nepřišly. Asijské akciové indexy po ránu ztrácely desetiny procenta. Euro v noci vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta. Investoři totiž věří signálům ze Slovenska, podle kterých poslanci navýšení prostředků ve Fondu v dalším hlasování posvětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský parlament

Slovenský parlament | Zdroj: Reuters

Slovensko zatím odmítlo vyšší pravomoci pro EFSF jako jediná ze 17 členských zemí eurozóny. Nicméně poté, co slovenská vláda padla, oznámili slovenští politici, že strany se nyní budou soustředit na jednání o podpoře fondu Fondu. Toto ujištění podle ekonoma Citibank Jaromíra Šindela mělo vliv na mírnou reakci trhů.

„Na druhou stranu určitá nervozita byla patrná. Viděli jsme i spoustu dotazů od investorů, kteří si nebyli úplně jisti rolí Slovenska, jestli náhodou nezablokuje tento finální mechanismus. Ale celkově asi převládla důvěra v signály ze Slovenska,“ uvedl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakci trhů na slovenský nesouhlas s posílením EFSF a pád vlády jsme na Rádiu Česko hovořili s ekonomem Citibank Jaromírem Šindelem.

S postupujícím časem nicméně bude podle ekonoma růst nervozita na trzích a současně bude růst i tlak Evropské komise a evropských představitelů na Slovensko, aby finální krok schválili.

„Na druhou stranu je tady druhý faktor, který může tuto dohodu výrazně rozmělnit, nebo ovlivnit její vnímání na trzích. A to je avizovaný plán Francie a Německa ohledně záchrany bankovního sektoru, který by měl být představen v Evropské radě. Takže těch faktorů bude více a každopádně pokud se nenajde řešení politické situace na Slovensku a následné schválení posílení Fondu, nervozita na trzích bude asi přibývat,“ uvedl.

Pokud by Slovensko navýšení prostředků ve Fondu neschválilo, chyběly by podle ekonoma mechanismy k zabránění šíření dluhové krize. „Z krátkodobého nebo střednědobého hlediska by to byl pro finanční trhy problém.“

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme