Slovenské televizi má být zrušen sportovní kanál

Slovenský veřejnoprávní rozhlas a televize by se měly sloučit a vytvořit jedno jediné "supermédium", přesně takové plány má slovenský ministr kultury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televizor

Televizor | Foto: Filip Rožánek

Důvodem jsou peníze, které chybí hlavně Slovenské televizi. Sloučení obou veřejnoprávních médií by pocítili posluchači i diváci. Přišli by o pár vysílacích programů.

Důvody této mediální revoluce jsou v zásadě tři. Prvním jsou peníze. Finanční ztráta slovenské televize neustále narůstala, aktuální výše ztráty se pohybuje kolem 18 milionů eur. I přes tuto ztrátu ředitel televize překvapivě dostal za svojí manažerskou činnost odměnu v řádech tisíců eur. Slovenská televize je podle politiků i veřejnosti černá díra a situaci v ní bylo potřeba řešit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem slovenských veřejnoprávních médií popsal v Odpoledním Radiožurnálu Vojtěch Berger

Dalším důvodem byla kvalita vysílaného programu. Slovenská televize je kritizovaná hlavně za zpravodajství a dosti bezzubou publicistiku. Posledním důvodem je pak depolitizovat systém mediálních rad. Ty by měly skončit a ředitele Slovenské televize i rozhlasu by měl příště volit parlament.

Sportovní fanoušky určitě nepotěší, že jednou z obětí reformy by se měl stát i sportovní kanál veřejnoprávní televize.

V tomto ohledu je ale výhrada vůči Slovenské televizi oprávněná, protože její sportovní kanál neplní svoje poslání, jak by měl. Nevysílá například zápasy slovenské fotbalové reprezentace ani zápasy první fotbalové ligy. Práva na ně má pouze soukromý placený kanál.

Škrtání se má týkat i rozhlasu. Slovenský rozhlas přijde minimálně o jeden vysílací okruh, konkrétně to má být rádio pro mladé Radio FM a alternativní hudba se má rozmělnit do více stanic.

Obě média by se měla sloučit k 1.1. 2011 a od roku 2012 by se měly přestat platit koncesionářské poplatky.

Vojtěch Berger, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme