Slovenské vesnice hrozí stávkou. Docházejí jim peníze

Slovenské vesnice možná půjdou do stávky. Nevídané řešení si vyžádala jejich nevídaná finanční situace. Obcím i krajům totiž docházejí peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podmanivé štíty Vysokých Tater a příběhy lidí pod nimi žijících, nám přiblíží Jan Burda společně se svojí slovenskou kolegyní Ivanou Radkovskou.

Podmanivé štíty Vysokých Tater a příběhy lidí pod nimi žijících, nám přiblíží Jan Burda společně se svojí slovenskou kolegyní Ivanou Radkovskou. | Foto: Miroslav Chnurik

Slovenské vesnice možná půjdou do stávky. Nevídané řešení si vyžádala jejich nevídaná finanční situace. Obcím i krajům totiž docházejí peníze.

Obce mají nižší příjmy z podílových daní, protože stát vybral na daních výrazně méně peněz.

Žilinský a Košický kraj už fungují v krizovém režimu, omezují výdaje na minimum a bojí se, že nebudou moci vykonávat základní funkce samosprávy.

Tady končí legrace, varují vládu v Bratislavě obce i kraje. Postoj obcí potvrdila i Monika Valúchová, starostka obce Láb 40 kilometrů za Bratislavou, která uvedla, že obec již čerpá poslední rezervy.

"Zatím se to snažíme řešit tak, aby to občané nepocítili. Svítime celou noc, některé obce už ani nesvítí, staráme se o tu obec, je to zatím v rámci našich možností," řekla Valúchová. Pokud stát rychle nepomůže, zvažují některé obce i stávku.

Vojtěch Berger, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme