Slovensko bude mít od roku 2012 nejvyšší bankovní daň v eurozóně

Slovensko od příštího roku zavede nejvyšší bankovní daň v rámci eurozóny. Do státního rozpočtu má přinést několik desítek milionů eur. Vybrané peníze by se měly ukládat stranou do zvláštního fondu. Banky by se tak měly podílet na řešení následků případných finančních krizí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský parlament

Slovenský parlament | Zdroj: Reuters

Daňovou sazbu stanovili poslanci na 0,4 procenta z bilanční sumy bank s možností odpočtu vybraných položek. Slovenská bankovní asociace to považuje za přemrštěné a upozorňuje, že větší zdanění bank má v Evropě už jenom Maďarsko.

Vláda počítá s tím, že bankovní daň vynese přes 80 milionů eur. Peníze se uloží do zvláštního fondu, který v budoucnu pomůže slovenským bankovním domům v případě problémů.

Nejsilnější opoziční strana SMER by bankovní daň ráda zvedla ještě výš, a vzhledem k tomu, že SMER pravděpodobně vyhraje předčasné volby v březnu příštího roku, není vyloučené, že se téma bankovní daně znovu brzy objeví.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme