Slovensko bude o eurovalu znovu hlasovat příští úterý

Slovenská vláda se stále nemůže dohodnout na navýšení záchranného fondu eurozóny. Zvýšení garancí stále odmítá jedna z koaličních stran. O navýšení fondu mají hlasovat ještě 3 země eurozóny, právě na Slovensku je ale situace nejsložitější. Vláda se dnes alespoň dohodla, kdy bude klíčové hlasování v parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit eurozóny v Bruselu. Slovenský premiér Robert Fico

Summit eurozóny v Bruselu. Slovenský premiér Robert Fico | Foto: Evropská komise

Jednání koaličních lídrů přineslo jedinou novinku, a sice pevné datum, kdy bude o záchranném fondu hlasovat parlament - úterý 11. října. Koalice doufá, že do té doby přesvědčí jednu z vládních stran, Svobodu a Solidaritu, která takzvaný euroval odmítá, aby zvedla ruku pro záchranný fond.

Opozice na prvním hlasování v parlamentu vládě určitě nepomůže, lídr strany SMER Robert Fico chce vládu nechat projít ohněm a za svoji případnou pozdější podporu pro záchranný fond by žádal předčasné volby nebo rekonstrukci kabinetu.

Slovenská diskuse o záchranném fondu zaujala i zahraniční média. Na jednání koalice natáčel i japonský televizní štáb, který kvůli tomu přijel z Vídně.

V případě nesouhlasu Slovenska by mohla ztroskotat dohoda lídrů členských zemí eurozóny z července, která vedle posílení pravomocí záchranného fondu počítá s navýšením reálné úvěrové kapacity fondu na 440 miliard eur. To vyžaduje zvýšení finančních garancí jednotlivými státy.

Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme