Slovensko chce stavět další jadernou elektrárnu, kandidátem je E.ON

Na Slovensko putuje další velká investice. Německá společnost E.ON postaví nedaleko Trnavy plynovou elektrárnu za 200 milionů eur, tedy za více než pět miliard českých korun. Slovenský premiér Robert Fico také oznámil, že vláda hodlá vybudovat i další jadernou elektrárnu. Nejvážnějším kandidátem je právě německý E.ON.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna

jaderná elektrárna | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Slovensko postupně odstavuje dva zastaralé bloky jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Právě tam by rád viděl dva nové moderní bloky slovenský premiér. Oznámil to společně se šéfem E.ON, a tak je zřejmé, kdo bude nejvážnějším kandidátem.

Německý E.ON patří mezi největší energetické firmy v Evropě a obchoduje s elektřinou a plynem. Kromě 200 milionů euro do plynové elektrárny u Trnavy tak přinese nepochybně i další miliardy do elektrárny jaderné.

Pro E.ON je to důležitá investice, v rodném Německu z politických důvodů jaderné bloky stavět nemůže, a tak si je postaví o 700 kilometrů dál a navíc levněji. E.ON už na Slovensku vlastní menšinový podíl v regionální distribuční společnosti Západoslovenská energetika.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme