Slovensko dnes udělalo další krok směrem ke společné evropské měně

Slovensko je po dnešku zase o krůček blíž euru. Od ministrů financí sedmadvacítky, kteří se sešli v Lucemburku, dostalo souhlas k přijetí společné evropské měny. Eurem se má u našich sousedů začít platit od ledna příštího roku. Česká republika přijme euro zřejmě později.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: Evropská komise

Evropská komise a po ní i Evropská centrální banka už 7. května potvrdily, že Slovensko splnilo všechna kriteria pro přijetí společné měny. Dnešní souhlas ministrů financí ale ještě není zcela definitivní. Přijetí Slovenska do eurozóny bude jedním z témat summitu hlav států a vlád Unie 19. a 20. června.

V červenci se ministři financí sejdou znovu a stanoví pevný směnný kurz slovenské koruny vůči euru. Tím se zcela otevře cesta k tomu, aby Slováci začali od 1. ledna platit evropskými bankovkami a mincemi.

V polovině července se pak na Slovensku začnou ceny uvádět v obou měnách. I čeští turisté tak uvidí, na jaké ceny se budou muset napřesrok připravit. "Od stanovenia fixného kurzu samozrejme nastáva duálne zobrazovanie cien. Na každom partikulárnom účtě bude možné túto infomáciu identifikovať. A zákazník bude schopný sa zorientovať," řekl slovenský ministr financí Ján Počiatek.

Česko by mohlo euro přijmout nejdřív za tři roky. Z konvergenční zprávy Evropské komise z minulého měsíce ale vyplývá, že Česká republika nesplňuje podmínky pro přijetí eura. Zpráva Česku vytýká především skokový růst inflace. Na druhou stranu tentokrát neříká, že by rizikem české ekonomiky byl deficit veřejných financí. Naopak chválí Českou republiku za to, že se jí podařilo věrohodným a udržitelným způsobem schodek snížit.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme