Slovensko je pro investory atraktivnější

V České republice jsou příliš vysoké daně a Slovensko je tak pro zahraniční investrory stále atraktivnější. Tvrdí to předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Podle něj musí Česká republika zprůhlednit podmínky pro podnikatele a odstranit přílišnou regulaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Společnost Samsung vybuduje na Slovensku špičkové centrum pro vývoj nových zařízení. Podle Jaroslava Míla je to proto, že zaměstnávat tam experty je pro ni mnohem výhodnější než u nás. "Na Slovensku zaměstnanec beroucí 66 tisíc měsíčně čistého stojí zaměstnavatele pod 100 tisíc korun, kdežto v Čechách skoro 140 tisíc korun. A když si vezmu, že těch lidí budu mít 10, tak je to ročně 4 milióny korun rozdíl v nákladech, a to nejsou malé peníze, a když budu dělat vývojové centrum pro 100 lidí, tak se najednou počítá v jiných sumách."

Daně a odvody na sociální zabezpečení jsou podle Míla jednou z brzd rychlejšího hospodářského růstu u nás. S tím souhalsí i vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Už od příštího roku by ale podle něj měl platit strop sociálního zabezepčení. Jednoduše řečeno: Za sociální zabezpečení bychom neměli ročně zaplatit více než činí součet 3-5 našich platů. "To je krok k tomu, aby kvalifikovanější práce nebyla tak drahá, aby to sociální pojištění nebyla forma daně, ale aby tam byl určitý strop, přes který se nejde. Kdyby to bylo 5, což já nepovažuji za optimální, raději bych 3, tak pořád je to krok tímto směrem."

Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme