Slovensko odmítá navýšení záchranného fondu eurozóny

Eurozóna musí navýšit svůj záchranný fond pro země ohrožené dluhovou krizí. Vyzval k tomu eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj by se díky tomu mohla uklidnit současná krize na trzích. Slovensko ale zvýšení objemu fondu odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisař Olli Rehn

Eurokomisař Olli Rehn | Zdroj: Reuters

Podle ministra financí Ivana Miloše se tím problémy eurozóny nevyřeší. Proti navýšení fondu jsou i Němci nebo Nizozemci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení Olliho Rehna sledoval Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu

Evropská komise ale namítá, že zvětšení kapacity fondu by mohlo uklidnit trhy. Fond totiž dostal nové pravomoci, které měly odvrátit problémy Španělska a Itálie. Jenže jeho objem nebyl navýšen a trhy proto pochybují o jeho akceschopnosti.

Eurokomisař Rehn navíc zdůraznil, že Madrid a Řím svou situaci zvládnou: „Nemyslím si, že by některá z těchto zemí potřebovala pomoc. Jejich hospodářské základy jsou zdravé.“

Úsporné programy, které obě země přijaly, by jim podle něj měly vrátit důvěru trhů.

Evropská centrální banka včera překvapila tím, že nezačala nakupovat španělské a italské dluhopisy. Pro evropské trhy to byl šok. ECB začala znovu nakupovat irské a portugalské obligace, nikoliv těch zemí, o které ve skutečnosti jde a trhy se ptají proč.

Ondřej Houska, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme