Slovensko podle Evropské komise podmínky pro přijetí eura splní

Napětí kvůli přijetí eura na Slovensku vrcholí. O konečném osudu slovenské koruny rozhodne Brusel už za deset dnů. Dnes navíc Evropská komise zveřejnila odhad inflace na letošní a příští rok. Ze zprávy vyplývá, že podmínky pro přijetí euroměny Slovensko splní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

Otazník visí především nad růstem cen a inflací. Ta však podle Evropské komise dosáhne letos necelé čtyři procenta a příští rok ještě méně, maximálně 3,2 desetiny procenta.

Ekonomka Slovenské spořitelny Mária Valachová pro Český rozhlas uvedla, že je to pozitivní zpráva a Slovensko k euru přibližuje. Maastrichtský limit odvozený od inflace v Evropské unii je totiž vyšší.

Agentura ČTK cituje několik důvěryhodných zdrojů, podle kterých jak Evropská komise, tak Evropská centrální banka přijetí eura na Slovensku podpoří.

Evropská komise dnes hodnotí i českou ekonomiku. Podle její zprávy bude u nás, narozdíl od Slovenska, růst pomalejší. více zde

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme