Slovensko posílí vládní garance bankovních vkladů ještě výrazněji než Česko

Kvůli finanční krizi navrhne slovenská vláda zvýšit pojištění vkladů na sto tisíc eur. Zítra tento návrh předloží ministr financí Jan Počiatek. Českému rozhlasu to řekl mluvčí slovenského ministerstva financí Miroslav Šmál s tím, že situace v bankovním sektoru na Slovensku je stabilizovaná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Doposud jsou vklady střadatelů pojištěny do výše 20 tisíc eur, tedy asi do půl milionu českých korun. Ovšem jenom z 90 procent. Stejný postup navrhuje použít ministerstvo financí i v novém zákoně a limit zvyšuje na 100 tisíc eur, tedy dvakrát víc než ministr financí v České republice. Žádné vklady nad tuto hodnotu pojištěny nebudou.

Vláda podle všeho projedná návrh neprodleně a v parlamentu se ho pokusí prosadit ve zkráceném legislativním řízení, tedy aby nový zákon začal platit pokud možno během několika týdnů. Bankovní sektor na Slovensku je podle mluvčího ministra financí stabilizovaný.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme