Slovenský ministr hospodářství nechce, aby holding Křetínského a Tkáče prodal podíl SSE maďarské firmě

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík se ve středu vyslovil proti tomu, aby skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) prodala svůj podíl v předním distributorovi a prodejci elektřiny Slovenská energetika Holding (SSE) maďarské státní energetické firmě MVM. Sulík to řekl novinářům. Uvedl, že připraví návrh, aby vláda transakci podle příslušného zákona o ochraně kritické infrastruktury zablokovala.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická přenosová soustava (ilustrační foto)

Společnost EPH podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče má v SSE pod kontrolou 49 procent akcií a v holdingu má také manažerskou kontrolu | Foto: Valentyn Ogirenko | Zdroj: Reuters

Ministr naznačil, že s ohledem na vysokou cenu podílu, a to 1,25 miliardy eur (31,5 miliardy Kč), Slovensko předkupního práva na akcie SSE nevyužije.

Křetínský by se podle britských médií mohl stát spoluvlastníkem West Hamu, má získat 27 % akcií

Číst článek

Společnost EPH podnikatelů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče má v SSE pod kontrolou 49 procent akcií a v holdingu má také manažerskou kontrolu.

SSE je jedním ze tří distributorů elektrické energie na Slovensku a také předním prodejcem energií, zejména elektřiny. Slovenská vláda má v SSE kontrolu nad 51 procenty akcií.

„Nechci, aby maďarský stát získal významnou část významného podniku. Nevidím žádný smysl v tom, aby privatizace končila tak, že to půjde z rukou Slovenské republiky do Maďarské republiky nebo jiného státu,“ řekl Sulík.

Dodal, že se mu nezamlouvají ani aktivity Budapešti, která zřídila fond na nákup nemovitostí v sousedních zemích.

Napjaté vztahy

Zmíněné aktivity Budapešti ohledně nákupu půdy či historických památek na Slovensku dříve vyvolaly kritický postoj Bratislavy, podle které pak Maďarsko od svých plánů nákupu nemovitostí odstoupilo.

Vztahy mezi oběma zeměmi byly v minulosti komplikované i v souvislosti s postavením početné maďarské menšiny, která žije na jihu Slovenska.

Slovensko privatizovalo podíl v SSE v roce 2002. Francouzská elektrárenská společnost Electricité de France (EDF) tehdy za akcie podniku včetně manažerské kontroly zaplatila 158 milionů eur (podle nynějšího kurzu asi čtyři miliardy Kč).

Slovenské domácnosti zaplatí měsíčně po krachu dceřiné společnosti Bohemia Energy jen pár eur navíc

Číst článek

Energetický a průmyslový holding (EPH) pak podíl v SSE odkoupil od Electricité de France v roce 2013, a to za zhruba 400 milionů eur (nyní zhruba deset miliard Kč).

Sulík popřel dřívější informace slovenského tisku, že o vstup do SSE usiluje i česká společnost ČEZ.

Sulík také oznámil, že na příští jednání vlády připraví návrh, aby kabinet převod podílu EPH v SSE na maďarskou firmu MVM zamítl. Pravomoc schvalovat převody větších podílů v podnicích kritické infrastruktury, mezi které se řadí i SSE, získala slovenská vláda změnou příslušného zákona letos.

Proti zamítavému rozhodnutí vlády ve zmíněných případech lze podat žalobu k nejvyššímu soudu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme