Slovensko si vyjednalo výjimku, Řecku už nepomůže

Slovensko si vyjednalo na summitu Evropské unie v Bruselu výjimku, podle které jako jediný stát eurozóny Řecku neposkytne žádnou další pomoc. Podle nové dohody Řecku půjčí státy, které platí eurem, dalších 30 miliard eur. Slovensko už se ale na tom podílet nebude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iveta Radičová po pádu slovenské vlády

Iveta Radičová po pádu slovenské vlády | Foto: Jan Koller | Zdroj: ČTK

Slovenský postoj k půjčkám Řecku byl vždy velmi negativní. Slovensko se nepodílelo již na první záchranné dohodě z května minulého roku.

Slováci tak díky výjimce za Řecko ručí jen jednou miliardou eur, a to na základě dohody z července tohoto roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Summit EU sledoval pro Dopolední Radiožurnál Ondřej Houska

Podle slovenské premiérky Ivety Radičové země díky výjimce ušetří 200 milionů eur. Slovenský ministr financí Ivan Mikloš ale řekl, že peníze stejně odejdou ze slovenského rozpočtu jinudy.

„Budeme se tam podílet méně, menší částkou, ale zároveň celkově naše závazky v rámci eurovalu nebudou nižší. Nebo-li jinde to zase bude vykompenzované. Při jiných programech ta částka, o kterou bude méně při řeckém programu, tak tu částku zaplatíme víc, respektive budeme garantovat více při jiných dalších programech,“ uvedl Mikloš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názor slovenského ministra financí Ivana Mikloše na výrok premiérky Radičové, že Slovensko díky výjimce z dohody zemí eurozóny ušetří

Radičová je s výsledkem summitu spokojená. Eurozóna se podle ní dohodla na dobrém řešení. Jde v podstatě o restrukturalizaci řeckého dluhu, to znamená řízený bankrot Řecka.

ČTĚTE TAKÉ: Schválení pomoci není vše, ale je to pokrok

Podle našeho zvláštního zpravodaje na summitu EU Ondřeje Housky ale není optimismus na místě. Do roku 2020 má být řecký dluh 120 procent řeckého HDP, což je v současné době nemožné, protože zcela krachují prognózy z roku na rok.

Navíc je prý dohoda zemí eurozóny velmi nekonkrétní. Není jasné, co bude s další polovinou řeckého dluhu, o kolik se prodlouží doba jeho splatnosti nebo kolik bude výnos pro investory.

Ti tak stále ještě můžou slib škrtnutí 50 procent řeckých dluhů stáhnout.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme