Slovensko stále nerozhodlo o záchranném balíku pro eurozónu

Slovenská vláda bude o budoucnosti takzvaného eurovalu rozhodovat zítra. Ochranný finanční mechanismus pro země eurozóny čeká právě na podpis Slovenska. Garanční plán odsouhlasil bývalý premiér Robert Fico. Podepsat ho ale musí nová vláda v čele s Ivetou Radičovou, které se myšlenka garancí nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ján Figeľ (KDH), Iveta Radičová (SDKU-DS), Béla Bugár (Most-Híd) a Jozef Mihál (SaS).

Ján Figeľ (KDH), Iveta Radičová (SDKU-DS), Béla Bugár (Most-Híd) a Jozef Mihál (SaS). | Zdroj: ČTK

Vláda v Bratislavě ani dnes nerozhodla o tom, jestli podepíše dohodu o vytvoření balíku peněz, který by sloužil ke stabilizaci eura v případech krizí podobných té řecké.

A balík to má být obrovský, celkem do něj mají především členské státy eurozóny nasypat víc než 440 miliard eur, tedy přes 11 biliónů korun.

Bez slovenského podpisu mechanismus nemůže začít fungovat, vláda v Bratislavě má o jeho budoucnosti rozhodnout na svém zítřejším mimořádném zasedání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska hovoří o postoji slovenské vlády k záchrannému balíku.mp3

„Podle Slováků je v balíčku přítomen morální hazard, což znamená, že jestliže vytvoříme záchranný mechanismus, tak podněcujeme hříšníky, aby nadále hřešili, protože budou vidět, že je na stole prostředek k jejich záchraně. V evropských smlouvách je navíc zákaz pomoci ostatním členským státům eurozóny. Slováci tedy vlastně hájí principy eurozóny,“ říká Ondřej Houska ze zahraniční redakce Českého rozhlasu.

Pravicový kabinet Ivety Radičové je skeptický k oběma závazkům, které dal v květnu Bruselu expremiér Fico. Radičová ostře odmítá přímou půjčku Slovenska zadluženému Řecku a má velké výhrady i vůči finančním garancím, které by v budoucnu měly chránit ohrožené země eurozóny.

„Je to chyba slovenských politických stran, že z tohoto tématu udělaly předmět předvolebního boje. Argument, že má slovenský daňový poplatník platit za hříšné Řeky neobstojí, protože na podporu Řeků je připraven jiný mechanismus. Tenhle balík 440 miliard eur s Řeckem nesouvisí, ten má sloužit v případě vzniku nových krizí v eurozóně,“ tvrdí Houska.

Slovensko se má na garančním ochranném valu podílet necelými čtyřmi a půl miliardami eur. Radičová připouští, že její vláda garance nakonec podepíše, protože nechce blokovat dohodu celé eurozóny.

„Bývalá slovenské vláda souhlasila a smlouvy se mají dodržovat. V Bruselu se nikdo nesmíří s tím, že když v květnu se dohodl vznik balíku zachránili euro před kolapsem ted by nově zvolená vláda stáhla předchozí souhlas, to by vedlo k totální panice na finančních trzích a v eurozóě Je evidentní, že Slováci budou muset ustoupit,“ domnívá se redaktor Ondřej Houska.

Dnes ale ještě budou o garancích jednat slovenské koaliční strany a teprve zítra slovenská vláda. Garanční mechanismus měl přitom začít platit už 1. července.

Vojtěch Berger, Aneta Vojtěchová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme