Slovensko by mohlo platit část útraty v restauracích, navrhuje Matovič. Kolik stát zaplatí, není jasné

Slovensko si chce posvítit na restauratéry, kteří vaří načerno. Obcházením elektronické evidence tržeb obírají nepoctiví hospodští státní pokladnu o část příjmů. S dodržováním pravidel by měli pomáhat přímo zákazníci. Stát za ně na oplátku zaplatí část útraty. Navrhuje to zákon, který právě projednává slovenský parlament.

Bratislava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo

Slovensko by mohlo proplácet část útraty v restauracích. Chce zlepšit výběr daní (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zákazníci si musí v restauraci od obsluhy vyžádat účtenku. To je jádro celé myšlenky - motivovat hosty, aby si řekli o doklad. Obsluha tak bude muset platbu zaevidovat do systému, a tedy ve výsledku peníze zdanit.

Celá slovenská politika se přesouvá do extrému. S kandidáty fašistů už spolupracuje vláda i opozice

Číst článek

Zákazník si pak účtenku naskenuje do speciální aplikace v chytrém telefonu a finanční správa mu vrátí část útraty. Je to podobné opatření, jako když v Česku fungovala loterie Účtenkovka. I ta měla lidi vést k tomu, aby si vyžádali doklad.

Jak velkou část ceny jídla by slovenské úřady proplácely, zatím není jasné. Určitě by šlo ale jenom o drobné. Aby to dávalo smysl, musí stát proplatit méně, než kolik na dani získá.

Návrh zákona neudává také ani odhad, o kolik by si státní pokladna polepšila. A není tam napsané ani, kolik by to celé stálo.

Populismus?

Vyčíslený je pouze vývoj aplikace, která by měla stát v přepočtu 12 milionů korun. A slabých míst je víc. Nepočítá se například s lidmi, kteří nemají chytré telefony.

Návrh už přesto prošel v Národní radě druhým čtením. Účinný by mohl být už v polovině listopadu. Snaha zlepšit výběr daní souvisí i s tím, že Slovensko plánuje na příští rok největší deficit ze zemí eurozóny.

EET zvýšila moc státu, říká předseda Podnikatelských odborů. ‚Udělala podnikání moderní,‘ míní podnikatel

Číst článek

Slováci by zatím mohli část útraty získat zpět v restauracích nebo také v kadeřnictvích. Ministr financí Igor Matovič ze strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti ale uvažuje i o dalších odvětvích. Mělo by se to podle něj měnit každý čtvrtrok podle sezony, aby to lidi přilákalo do podniků, které mají zrovna nouzi o zákazníky.

Potíž je ale v tom, že šéf státní pokladny návrh nekonzultoval s odborníky a nepřipomínkovali ho jiná ministerstva ani podnikatelské svazy.

Ekonomický portál slovenského Denníku N považuje opatření za populistické. Srovnává ho s dřívějšími Matovičovými nápady, které jsou sice nedomyšlené, ale určitě vzbudí zájem veřejnosti.

Připomíná také nerealizovaný návrh, že gastro podniky budou mít nižší DPH, pokud budou lidem v době oběda nabízet džbán vody zdarma.

Slovenský ministr financí Igor Matovič (archivní foto) | Foto: Bernadett Szabo | Zdroj: Reuters

Ladislav Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme