Slovensko zatím nezruší zákaz dovozu tvrdého alkoholu z Česka

Všechen český tvrdý alkohol musí opustit území Slovenska. Rozhodl o tom krizový štáb v Bratislavě. Opatření má zabránit tomu, aby se smíchal nový alkohol se starým, který může obsahovat nebezpečný metanol. Slovenská vláda neřekla, kdy by mohla zrušit zákaz dovozu a prodeje českého alkoholu vyhlášený před dvěma týdny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lahve alkoholu s novými kolky

Lahve alkoholu s novými kolky | Zdroj: ČTK

Tvrdý alkohol z Česka na Slovensko i nadále nesmí. Rozhodl o tom slovenský krizový štáb na jednání v Bratislavě. Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek navíc ani nenastínil možný termín, kdy by ke zrušení zákazu dovozu mohlo dojít.

Slovensko bude také požadovat, aby veškerý český alkohol ze země zmizel. Mělo by se to týkat asi 150 kamionů českého alkoholu, což jsou zhruba dva miliony lahví různého objemu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější rozhodnutí slovenského krizového štábu přiblížil zpravodaj Vojtěch Berger

Slováci požadují, aby tyto lahve byly převezeny zpět do Česka a tam kompletně přebaleny. Podle Jahnátka budou muset dostat novou etiketu i takzvaný rodný list, tedy absolutně jasný záznam o původu, a teprve potom budou mít šanci být uvedené zpátky na slovenský trh.

„Nemůže to být jen vlastně otočené zboží. Musí tam být nová etiketa a výrobce bere plnou zodpovědnost za to, že si prověřil tento alkohol, má ho pod kontrolou, a to, co deklaruje v rodném listě, je pravdivé,“ zdůraznil Jahnátek.

Razantní postup v zájmu zdraví

Slovenská ministerstva, která se alkoholovou kauzou zabývají, teď pracují na jednotlivých prováděcích nařízeních.

Slovensko v reakci na sérii otrav metanolem v Česku zakázalo dovoz a prodej lihovin z ČR. | Foto: ČTK, Jan Koller

„Upřednostňujeme ochranu lidských životů, ochranu zdraví před obchodními záležitostmi,“ upozornila Magda Tóth Želeňáková, mluvčí slovenského ministerstva zemědělství.

„Budeme vyžadovat, aby všechen tento alkohol byl dovezený zpět do České republiky, získal tam rodný list, tzv. certifikát a až potom si můžeme bát jistí zárukou kvality.“ Jak uvedla, jde asi o 150 kamionů.

Podle Magdy Tóth Želeňákové by se na nákladech měli podílet čeští výrobci po dohodě s importéry. „Rozhodně nechceme financovat něco, za co nejsme vinní. My jsme tuto situaci nezpůsobili.“

Je to protektorské, míní čeští výrobci

Čeští dovozci považují toto opatření za nesmysl. Upozorňují, že stovky provedených kontrol nenašly ve slovenské maloobchodní síti žádný nebezpečný metanol a že Slovensko má oproti Česku lepší systém kontroly alkoholu, například díky povinným registračním pokladnám v restauracích a obchodech.

Podle viceprezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin Pavla Dvořáčka slovenská vláda nadržuje vlastním podnikům.

„Slovensko má ještě ve srovnání s Českou republikou přísnější zákony na dovoz lihovin, takže z tohoto pohledu všech nás pět velkých dovozců na Slovensko veškeré zákony splňujeme.Takže opravdu tomu rozumíme jako čistě ekonomickému opatření, které zvýhodňuje slovenské výrobce,“ uvedl Dvořáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nařízení rozebrali v Ozvěnách dne Magda Tóth Želeňáková, mluvčí slovenského ministerstva zemědělství a viceprezident české Unie výrobců a dovozců lihovin Pavel Dvořáček

Podle Dvořáčka není slovenské nařízení zřejmě v souladu s evropskými předpisy a právem. „Jsem přesvědčen, že se budeme právně bránit a žádat náhradu škod.“

„Určitě bychom za kompetentní návrh požadovali, kdybychom - tak jako v Česku – jsme museli předložit, a to my umíme, jednotlivé šarže, které jsme na Slovensko vyvezli,“ zdůraznil Dvořáček. Jak řekl, není důvod ke stahování českého tvrdého alkoholu ze slovenského malo i velkoobchodu.

Slovensko navíc chystá vlastní opatření v boji proti nelegálnímu alkoholu. Pokuty za jeho nalévání by se měly drasticky zvýšit až do řádů tisíců eur. Slovenské kolky na alkohol by měly být v budoucnu vybavené lepšími kontrolními prvky a měla by je tisknout jediná státní tiskárna cenin.

Alžběta Havlová, Vojtěch Berger, mkp, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme