Slovensko zavedlo milionářskou daň

Bohatší Slováci zaplatí příští rok vyšší daně. Vládou navržená změna přijde s novým rokem, dnes o ní rozhodl slovenský parlament. Takzvaná milionářská by měla přinést více peněz do státního rozpočtu, ze kterého chce vláda platit vyšší sociální výdaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislavský hrad

Bratislavský hrad | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Průměrný výdělek na Slovensku se pohybuje okolo 18.500 slovenských korun. Vyšší daň podle nového nařízení zaplatí každá fyzická osoba, která vydělává alespoň 48.000 korun hrubého měsíčně.

Tuto hranici stanovila vláda Roberta Fica proto, aby daň zaplatili i poslanci parlamentu. Pro chudší lidi to je zároveň vzkaz, že současná vláda je sociálnější než ta předchozí.

Na Slovensku se teď považuje za milionáře každý, kdo vydělává za měsíc v přepočtu 38.000 českých korun. Vláda však nezvyšuje daně přímo, ale nepřímo snížením daňového základu. Daňovou reformu předchozí vlády a její proslulou rovnou daň tedy Fico ještě nezrušil.

Poslanci se také shodli na omezení možnosti darovat část daně z příjmu nevládním organizacím. V tomto případe však udělali výrazně menší zásahy, než jak to vláda původně navrhovala.

Podniky i fyzické osoby budou moci tak jako dosud darovat dvě procenta daně z příjmu. Zvýší se však minimální suma, kterou budou moci určit konkrétní organizaci fyzické osoby, a to na 100 korun ze současných 20 korun.

Původní návrh vlády počítal s tím, že by firmy mohly darovat neziskovým organizací jen půl procenta z daně z příjmu namísto dosavadních dvou procent. Neprošly ani snahy o stanovení maximální sumy, kterou firmy mohou poukázat.

Od změn si ministerstvo financí slibuje zvýšení daňových příjmů státu, které by mělo krýt sliby zvýšených sociálních výdajů. Vláda chce totiž zároveň splnit rozpočtové kritérium pro přijetí eura v roce 2009 a udržet příští rok schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme