Slovensko zrušilo rovnou daň, část podnikatelů zvažuje odchod ze země

Slovensko po osmi letech zrušilo rovnou daň z příjmu. Jediná a pro všechny stejná 19procentní sazba byla jedním ze symbolů ekonomických reforem za vlády Mikuláše Dzurindy. Současný kabinet Roberta Fica ale zvednul daně firmám i lidem s vysokými příjmy. Chce tak vylepšit příjmy státního rozpočtu. Ekonomové varují, že vyšší daně nemusí znamenat více peněz ve státní kase, někteří podnikatelé hrozí odchodem ze země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Slovenska a EU před bratislavským hradem

Vlajky Slovenska a EU před bratislavským hradem | Zdroj: ČTK

„V případě, že se budou zavádět takovéto daně, bude více podnikatelů přemýšlet nad tím, jak ty daně nezaplatit. To je přirozená lidská vlastnost,“ říká podnikatel ze Žiliny, který nechtěl zveřejnit jméno, o svých plánech ale mluvil otevřeně.

Od příštího roku bude jeho firma, která staví pasivní domy, platit vyšší daň z příjmu. Namísto 19 to bude 23 procent. Víc zaplatí i lidé, kteří vydělávají v přepočtu alespoň 83 tisíc korun měsíčně. Jejich daň z příjmu vyskočí dokonce na 25 procent

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných důsledcích zrušení rovné daně informuje slovenský zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

„Toto nejsou nějak extrémně velké peníze, které by se na Slovensku nedaly vydělat. Určitě je nevydělá běžný člověk někde v továrně, který si odpracuje svých osm deset hodin. Bude se to týkat ekonomicky činných lidí a já si myslím, že takové zavedení daně začne víc lidí podněcovat k tomu, aby se tomu vyhnuli,“ míní podnikatel.

Vláda tvrdí, že vyšší daně pomůžou státnímu rozpočtu. Jenže firmy hledají cesty jak se placení daní vyhnout a hrozí také propouštěním zaměstnanců. Že to nejsou úplně přehnané obavy, potvrzuje Guido Glania z Německo-slovenské obchodní komory.

„Slovensko je stále atraktivní místo pro investice, momentálně se ale pro něj rozhoduje pořád méně a méně firem. Jen za posledních pár měsíců se tu přijala opatření, která jdou vysloveně proti podnikatelům – přísnější zákoník práce, změny ve veřejných zakázkách a samozřejmě zvýšení daní. Některé německé firmy brzo ze Slovenska odejdou,“ varuje Glania.

Slovenská ekonomika je na té německé závislá a jedním z největších zaměstnavatelů na Slovensku je koncern Volkswagen. Případný odchod německých firem a nižší obrat jejich subdodavatelů by slovenská ekonomika nepříjemně pocítila. Zrušení rovné daně má navíc svoji specifickou symboliku.

„Slovensko bylo po zavedení rovné daně o pár kroků před ostatními. Byl to signál pro investory, že jsou tu vítáni. Změny z posledních měsíců naopak vnucují jinou otázku. Jak to tady na Slovensku vlastně dopadne,“ říká Guido Glania z Německo-slovenské obchodní komory.

Vojtěch Berger, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme