Slovensko zváží odvolání proti verdiktu arbitrů

Slovenské ministerstvo financí zváží odvolání proti středečnímu rozhodnutí washingtonské arbitráže. Podle rozhodčího soudu musí Bratislava zaplatit Československé obchodní bance téměř 25 miliard slovenských korun. Spor mezi ČSOB a Slovenskem se týká pohledávky banky za státní společností Slovenská inkasní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB

ČSOB | Foto: Jan Rosenauer

Banka jí v roce 1993 poskytla půjčku na odkup špatných úvěrů z let socialismu. Slovenská inkasní splatila jednu a půl miliardy korun a poté splácet přestala.

Rozhodnutí arbitráže přirovnal slovenský ministr financí Ivan Mikloš k výbuchu časované miny, kterou tu zanechaly předchozí Mečiarovy vlády. Pokud se Slovensko rozhodne zaplatit, pocítí to podle Mikloše ještě letošní rozpočet.

Pokud se Slovensko neodvolá, dlouholetý spor, který má kořeny v rozdělení federace, definitivně skončí. Protože ale ČSOB nevysoudila celou částku, bude jí muset necelých pět miliard doplatit český stát na základě dříve vydaných záruk. Je ale možné, že se ministerstvo financí s bankou dohodne na nižší částce.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme