Slovenští obchodníci se dohadují se státem, jak správně vyúčtovávat spropitné

Slovenská vláda marně hledá způsob, jak efektivně vybírat daně na spropitném. Obchodníci na Slovensku musejí od ledna spropitné vykazovat v registračních pokladnách. Číšníci ale často spropitné nepřiznávají a finanční správa naopak uděluje absurdní pokuty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahrádka bratislavské restaurace

Zahrádka bratislavské restaurace | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Do médií pronikly případy několika malých obchodů, které dostaly stoeurovou pokutu za to, že majitel do pokladny chybně vložil jedno jediné euro ze spropitného.

Slovenský ministr financí si tento týden stěžoval, že číšníci podvádějí stát a strkají si spropitné do kapsy, přestože by ho správně měli zdanit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy slovenských obchodníků se zdaněním spropitného přiblížil zpravodaj Vojtěch Berger

Obchodníci si někdy pomáhají i tím, že v registračních pokladnách nastaví fingované manko, do kterého se spropitné schová. Za manko v pokladně totiž narozdíl od přebytku finanční kontroloři nepokutují.

Ani samotné úřady ještě do poloviny tohoto týdne nevěděly, co mají podnikatelům poradit. Nakonec se ministerstvo financí dohodlo s finanční správou, že se spropitné skutečně mělo dávat do registrační pokladny pod názvem „vklad“.

Právě v tom je však problém, protože takovou položku si může obchodník vyúčtovat jako svoje vlastní prostředky, nikoliv jako tržbu podléhající dani. Ministr financí se tak může zase jen bezmocně dívat, jak mu utíkají daně.

Vláda chce nedokonalé zákony změnit. Prvním krokem by mělo být to, že do budoucna kabinet přece jenom umožní ponechat menší sumu ze spropitného restauratérům nebo číšníkům.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme