Slovenští obchodníci už musejí ceny uvádět i v eurech

Pecen chleba stojí na Slovensku nejenom 30 korun, ale i jedno euro. Veškeré zboží a služby musejí podnikatelé odedneška uvádět v eurech, protože začal platit zákon o dvojitém zobrazování cen. Do přijetí eura zbývá našim sousedům 130 dnů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slovenské euro

slovenské euro | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Oceňovaní v eurech má především psychologický efekt, aby si lidé do konce roku zvykli. Například prodavačka pečiva v Krupině zatím nedokázala říct, za kolik prodává jeden rohlík. Přestože podnikatelé zákon znají několik měsíců, například Obchodní inspekce v Bratislavě odhalila už 150 nedostatků. Zatím pokuty nerozdává a problémy řeší domluvou.

Konverzní kurs 30,126 koruny za jedno euro začne platit od 1. ledna, do té doby směnárny vyměňují peníze v aktuální kursu Národní banky.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme