Slovenští veterináři našli v polském mase zakázaná antibiotika, kontroly běží i v ČR

Téměř čtyřnásobek povoleného množství antibiotik objevili slovenští veterináři v polském kuřecím mase. Slovenské úřady se na kontrolu polských potravin zaměřují dlouhodobě. Kontroly masa probíhají nyní i v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuřecí maso (ilustrační snímek)

Kuřecí maso (ilustrační snímek) | Foto: Fotobanka PhotoRack

Polská kuřecí prsa, která se prodávala v jedné z prodejen v Popradu, měla v sobě skoro čtyřnásobek povoleného množství antibiotik ciprofloxacinu a enrofloxacinu.

Slovenská státní veterinární správa proto vyzvala spotřebitele, aby kuřecí maso od dodavatele z Noweho Targu nekonzumovali, případně ho vrátili do prodejny a požadovali náhradu.

Slovensko i kvůli problémům s polskými potravinami zpřísnilo od dubna potravinový zákon. Každý dovoz masa z jiných zemí Evropské unie se musí slovenským úřadům nahlásit nejpozději s 24hodinovým předstihem.

Polsko vede kvůli potravinám se Slovenskem podobný spor jako Česko, i když méně vyhrocený.

Letos na jaře přivezl polský premiér Tusk slovenskému premiéru Ficovi na usmířenou dárkový koš plný luxusních polských potravin.

Řada Čechů dává přednost tuzemské drůbeži. Dovozu z Polska nevěří

Číst článek

Testování masa probíhá nyní i v Česku. Státní veterinární správa rozjela včera mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na přítomnost zakázaných antibiotik v mase dováženém ze zemí Evropské unie.

„Tato mimořádná kontrolní akce byla vyhlášena mimo jiné jako reakce na informace, že v některých chovech v sousední zemi chovatelé používají zakázaného veterinárního léčiva při výkrmu drůbeže. Sice jsme obdrželi informace, že v živočišných produktech zakázaný preparát obsahující metranonidazol nebyl zjištěn, nicméně pro ujištění, že tomu tak je skutečně, situaci prověříme,“ uvedl mluvčí SVS Josef Duben.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme