Slovenští vinaři hlásí nejlepší úrodu za posledních 50 let
Suchý a teplý podzim vytvořil ideální podmínky pro dozrávání a sklizené víno má přirozeně vysokou cukernatost. Vinaři odhadují, že ročník 2006 se zapíše do historie vinařství.
Ani gramem cukru nemuseli slovenští vinaři doslazovat. Cukernatost se pohybuje vysoko nad normálem a vinaře čekají ve sklepech velmi příjemné měsíce. Vynikající úrodu si pochvalují všichni - od malých pěstitelů s několika ary až po majitelé velkých podniků, které dodávají na trh tisíce litrů vína.
Ročník 2006 je výjimečně příznivý jak pro bílá, tak pro červená vína a zástupci vinařského svazu předpokládají, že na trh půjdou především vína s přívlastkem, tedy například pozdní sběry nebo kabinetní a ta nejlepší skončí jako archivní. Vysoká kvalita se podle odborníků částečně odrazí i na ceně.