Slovenští vinaři hlásí nejlepší úrodu za posledních 50 let

Suchý a teplý podzim vytvořil ideální podmínky pro dozrávání a sklizené víno má přirozeně vysokou cukernatost. Vinaři odhadují, že ročník 2006 se zapíše do historie vinařství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hroznové víno

hroznové víno | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Ani gramem cukru nemuseli slovenští vinaři doslazovat. Cukernatost se pohybuje vysoko nad normálem a vinaře čekají ve sklepech velmi příjemné měsíce. Vynikající úrodu si pochvalují všichni - od malých pěstitelů s několika ary až po majitelé velkých podniků, které dodávají na trh tisíce litrů vína.

Ročník 2006 je výjimečně příznivý jak pro bílá, tak pro červená vína a zástupci vinařského svazu předpokládají, že na trh půjdou především vína s přívlastkem, tedy například pozdní sběry nebo kabinetní a ta nejlepší skončí jako archivní. Vysoká kvalita se podle odborníků částečně odrazí i na ceně.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme