Slovinsko od příštího roku zřejmě zavede euro

První novou členskou zemí Evropské unie, která zavede společnou měnu Euro bude pravděpodobně Slovinsko. Evropská komise doporučila přijetí této země do eurozóny od 1. ledna 2007. Poslancům Evropského parlamentu ve Štrasburku to oznámil komisař pro monetární politiku Joaquín Almunia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

Definitivní rozhodnutí o zavedení eura v první nové členské zemi mají přijmout ministři financí členských zemí na počátku července. Slovinsko se přitom na přijetí evropské měny už teď pečlivě připravuje.

Už od března musejí obchody ve Slovinsku uvádět u všeho zboží cenu jak v tolarech, tak v eurech. Stejné pravidlo platí i pro poskytovatele služeb. Slovinská Národní banka počítá s tím, že by měl přechod na společnou měnu v první lednový den proběhnout hladce. Jak Českému rozhlasu řekl viceguvernér banky Darko Bohnec, od Nového roku budou slovinské bankomaty vydávat pouze eura. Určitou dobu bude ale ještě možné platit i tolary.

"Scénář přechodu na evropskou měnu je takový, že po 1. lednu už lidé nebudou při platbě v obchodech nebo bankách dostávat zpátky tolary, ale pouze eura. Společně budou obě měny v oběhu dva týdny. Pak bude po dobu dvou měsíců možné vyměnit tolary na eura ve všech bankách. Po této lhůtě už jen v centrální bance v Ljublani," dodal Bohnec.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme