Prodej smartphonů v Evropě rekordně klesl. Dodávky naopak rostou v Rusku

Dodávky chytrých telefonů na evropské trhy v prvním čtvrtletí klesly o rekordních 6,3 procenta. Důvodem byl prudký propad v západní Evropě způsobený zřejmě nasycením trhu. Uvedl to list Financial Times s odvoláním na údaje společnosti Canalys.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chytrý telefon (ilustrační foto)

Ilustrační foto. | Foto: pixabay.com | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Dodávky do západní Evropy se propadly o 13,9 procenta. Dodávky do střední a východní Evropy naopak vzrostly o 12,3 procenta, hlavně díky vysokému růstu v Rusku.

Z chodců se stávají 'smart phone zombies'. Zvedněte na ulici oči od telefonu, vyzývají experti

Číst článek

Největším prodejcem v Evropě zůstal Samsung, přestože jeho prodej se snížil o 15,4 procenta. Dodávky Applu klesly o 5,1 procenta. Zvrátit klesající trend se podařilo čínské firmě Huawei, jejíž dodávky na trhy vzrostly o 38,6 procenta.

Nasycený trh a pokles prodeje obvykle nejhůře zasáhnou menší hráče na trhu. Evropští nováčci Xiaomi a Nokia, která je nyní součástí HMD Global, si ale v Evropě vedli velmi dobře. Dodávky Xiaomi v prvním čtvrtletí vyskočily o více než tisíc procent.

Zpráva společnosti GfK nedávno ukázala, že celosvětové dodávky chytrých telefonů klesly v prvním čtvrtletí o dvě procenta. Propad zaznamenaly i růstové trhy jako Indie a Čína.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme