ČSA a Smartwings si mohou vzájemně odmazat část dluhů, rozhodl soud. Jde o 72 milionů u každé firmy

Letecké společnosti ČSA a Smartwings si mohou společně odmazat část vzájemných dluhů. U každého jde o pohledávky za téměř 72 milionů korun. Jako předběžné opatření to v rámci insolvenčního řízení s ČSA nařídil Městský soud v Praze. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Smartwings a ČSA jsou součástí letecké skupiny Smartwings Group.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smartwings, letadla, aerolinky

Smartwings se do insolvenčního řízení přihlásil s pohledávkami za celkem více než 350 milionů korun. ilustrační foto | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Bez povolení soudu by vzájemné započtení pohledávek, tedy jejich odmazání, nebylo možné. Soud návrhu Smartwings vyhověl, protože je podle jeho odůvodnění spolupráce obou firem z jedné letecké skupiny pro obě přínosná.

Návrh navazoval na jinou žádost Smartwings, které insolvenčnímu soudu v minulém týdnu podaly návrh na soudní reorganizaci ČSA. Aerolinky tak chtěly předejít situaci, při které by ČSA přišly o právo vytvořit vlastní restrukturalizační plán.

Dluhy ČSA vůči Smartwings jsou celkově zřejmě vyšší. Smartwings se do insolvenčního řízení přihlásil s pohledávkami za celkem více než 350 milionů korun.

Aerolinky Smartwings získaly úvěr za 1,92 miliardy korun. Většinu z něj pokryje svou zárukou stát

Číst článek

ČSA zasáhly dopady epidemie koronaviru, během krize musely zrušit velké množství spojů. Městský soud v Praze v březnu vyhlásil úpadek ČSA na návrh dopravce, ve kterém ČSA uváděly celkové dluhy 1,8 miliardy korun. Přes miliardu korun z toho podle návrhu tvoří dluh vůči cestujícím za zrušené lety.

Samotný dluh firmy ovšem může být ještě vyšší. Podle serveru E15.cz přihlásil výrobce letadel Airbus, sídlící ve Francii, do insolvenčního řízení pohledávky za zhruba 17 miliard korun. Dopravce to nechtěl s odkazem na obchodní tajemství komentovat.

Pro podnik bude klíčová schůze věřitelů, která se má konat ve druhém červnovém týdnu po posouzení všech přihlášených pohledávek do insolvenčního řízení. Provoz aerolinek i přes úpadek zatím nadále pokračuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme