Směnárna Changer přišla kvůli nekalým praktikám o licenci. Centrální banka jí udělila pokutu 1,5 milionu

Česká národní banka odebrala licenci směnárenské společnosti Changer a zároveň jí dala pokutu 1,5 milionu korun kvůli porušení zákona o směnárenské činnosti a zákona o ochraně spotřebitele. Firma měla nedostatky v kurzovních lístcích, zveřejňovala tzv. VIP kurzy, prováděla nekalé obchodní praktiky a neumožňovala storna transakce zákazníkům. V tiskové zprávě o tom ve středu informovala ČNB.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Směnárna (ilustrační snímek)

Česká národní banka odebrala licenci další směnárně. ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Informace o firmě jsou dostupné pouze v obchodním rejstříku, nemá vlastní internetové stránky a nezveřejňuje ani další kontaktní informace. Společnost Changer měla podle centrální banky povolení provádět směnárenskou činnost od 18. dubna 2019, služby poskytovala v centru Prahy. Podle informací v obchodním rejstříku činí základní kapitál společnosti Changer 100 korun. Jednatelem firmy je Pavel Veselý.

Centrální banka odňala licenci třem směnárnám kvůli porušení zákona. Udělila milionové pokuty

Číst článek

Novela zákona zavedla od dubna 2019 například možnost storna nevýhodné směny do tří hodin od jejího provedení nebo zakázala uveřejňovat tzv. VIP kurzy.

Bankovní rada ČNB projednala rozklad společnosti Changer 11. září a prvoinstanční rozhodnutí potvrdila. Její rozhodnutí na konci září nabylo právní moci.

Jde o šestý případ odnětí licence za dobu platnosti nového směnárenského zákona. ČNB odebrala licenci firmě PEMEX change, CHIVAS invest, Exclusive Change, Czech-Prague Exchange Company a Lumex.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme