Smlouvu s Kapschem míní ministerstvo vylepšit dalším dodatkem

Ministr dopravy Aleš Řebíček věří, že mýta na našich silnicích budou fungovat tak, jak bylo dojednané - tedy od 1. ledna příštího roku, a to i s menším počtem mýtných bran. Tento termín ale ohrožuje dodatek ke smlouvě o výstavbě a provozu mýtných bran, který firma Kapsch prosadila u bývalého vedení resortu dopravy. Stávající vedení ministerstva chce vyřešit pro stát nevýhodnou smlouvu s firmou Kapsch novým dodatkem. Zatím tajný dodatek číslo jedna totiž podle současného ministra dopravy Aleše Řebíčka obsah smlouvy výrazně pozměnil. Obsahuje pro stát právní a technická rizika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálnice D 11

dálnice D 11 | Foto: www.rsd.cz

Nový dodatek ke smlouvě je podle právní analýzy ministerstva nezbytný. Co se tedy od dodatku číslo dvě ministerstvo slibuje, dnes vysvětlil šéf resortu Aleš Řebíček: "Budeme se snažit maximálně nepříznivé dopady pro stát minimalizovat tak, aby se napravila různá pochybení a snížili jsme míru právní nejistoty, která v tuto chvíli v projektu existuje, zejména na straně státu."

Jedním z problémů, které bude s největší pravděpodobností dodatek číslo dvě řešit, bude kolaudace jednotlivých mýtných bran. Zatím jsou totiž, jak potvrdil ředitel odboru pozemních komunikací ministerstva dopravy Jiří Hodač, stavěny v režimu ohlášení.

"Hlavní problém spočívá v tom, že po režimu ohlášení nepřichází kolaudace. V současné době jsme přebírali systém bez kolaudace, tudíž jsme se připravili o zkušební provoz," vysvětlil Hodač.

Firma Kapsch včera dopisem požádala o třítýdenní odklad tohoto termínu, a to kvůli týdenní stavební uzávěře nařízené soudem. Ministerstvo dopravy ale na tento požadavek přistoupit nehodlá. Vyjádření firmy Kapsch se zatím nepodařilo získat.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme