Sněmovna bude opět rozhodovat o zákazu privatizace letiště

Za současné situace není důvod privatizovat ruzyňské letiště. Řekl to dnes premiér Jan Fischer. Poslanecká sněmovna opět posuzuje zákonný zákaz takového prodeje poté, co jej v listopadu odmítl Senát. Poslanci tak budou znovu hlasovat o návrhu ČSSD, který by tuto pravomoc kabinetu zákonem odebral.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kdy přiletí?

kdy přiletí? | Foto: Jan Rosenauer

Poslanci by měli definitivně rozhodnout o zákazu privatizace ruzyňského letiště. Normu, kterou připravila ČSSD a která by měla vládě odejmout pravomoc o privatizaci letiště rozhodnout, zamítl Senát.

Sociální demokraté tentokrát budou na prosazení tohoto zákona potřebovat 101 hlas. Naposled je ve sněmovně podpořili komunisté a pět lidovců.

ČSSD chce privatizaci ruzyňského letiště znemožnit hlavně z toho důvodu, že má strategický význam pro bezpečnost země. Radiožurnálu to řekl místopředseda sněmovního výboru pro obranu za ČSSD Antonín Seďa.

"Je to také otázka toho, že v současné době, tak jak to bylo navržené, není vhodná doba pro privatizaci letiště," dodal.

ODS návrh nepodpoří

Poslanec a hejtman David Rath věří, že se to podaří.

"Považuji za nehorázné hlavně ze strany senátorů z ODS, že se takto urputně snaží prodat rodinné stříbro, ne-li rodinné zlato. Privatizovat jediné mezinárodní významné letiště v České republice je podle mě strašná chyba. Já pevně doufám a věřím, že se nám podaří 101 hlasů získat a takovéto plány navždy zarazit," řekl Rath.

Občanská demokratická strana návrh nepodpoří, potvrdil Radiožurnálu poslanec Michal Doktor.

"Myslím, že přijetí takového zákona by v budoucnu bránilo i případné vládě sociální demokracie strategicky uvažovat s majetkem České republiky. Zabránění privatizace čehokoliv touto formou je naprosto nešťastné," uvedl Doktor.

Marika Táborská, Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme