Sněmovna schválila náhrady příjmu pro dohodáře. Za výpadky během pandemie dostanou 350 korun za den

Lidé pracující na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti zřejmě dostanou v případě výpadku příjmů kvůli epidemii koronaviru náhrady 350 korun za den. Podmínkou bude mimo jiné to, že odváděli nemocenské pojištění. Předpokládá to vládní novela, kterou v pátek zrychleně už v úvodním kole schválila sněmovna hlasy 143 ze 154 přítomných poslanců. Proti nebyl nikdo.

Praha (Aktualizováno: 11:03 10. 7. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řemeslník, elektrikář,, zaměstnání, práce (ilustrační foto)

Česká správa sociálního zabezpečení na konci března evidovala 222 600 takzvaných dohodářů (ilustrační foto) | Foto: jarmoluk | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Takzvaní dohodáři budou moci podle předlohy žádat o příspěvek zpětně za období od 12. března do 8. června. Celkem tedy dosáhnou až na 31 150 korun.

Žádat budou moci lidé, kteří práci na dohodu plnili nejméně čtyři z šesti měsíců před koronavirovou krizí. Novelu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Nezaměstnanost v červnu dosáhla 3,7 procenta. Bez práce je nejvíce lidí od února 2018

Číst článek

„Změna byla projednávána napříč politickým spektrem a není účelné její přijetí odkládat,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Opozice ale poukazovala na to, že pomoc pracovníkům na dohody prosazovala neúspěšně už dřív a vládní návrh přichází pozdě.

„Vláda vystavila řadu lidí tomu, že museli jít na úřad práce nebo se ocitli ve finančních potížích,“ uvedla Věra Kovářová (STAN). Podle Lucie Šafránkové (SPD) vláda pracující na dohody dlouhodobě ignorovala a v podstatě diskriminovala. „Pozdě, ale přece,“ konstatoval poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Na rozdíl od živnostníků a společníků malých společnostní s ručením omezeným budou muset lidé pracující na dohody doložit tato ujednání a mzdové listy, protože finanční správa o nich nevede evidenci. Vyřizování žádostí tak bude delší.

Pravidla pro podporu

Na podporu bude mít nárok podle odhadu ministerstva financí až 116 000 lidí. Česká správa sociálního zabezpečení na konci března evidovala 222 600 takzvaných dohodářů. Zhruba polovina z nich měla vedle toho ještě zaměstnání, druhá polovina byla odkázaná na příjem z práce na dohodu.

Na dohody často pracují samoživitelky, rodiče malých dětí, lidé v penzi nebo studenti. Využívají se i u kratších úvazků. Komunistický poslanec Leo Luzar ale prohlásil, že dohody představují novodobé pracovní otroctví, když se z nich postupně stal základní příjem mnoha lidí.

Poslanci schválili zrušení daně z nabytí nemovitosti, odpočty zaplacených úroků zůstaly

Číst článek

Na dohodu o pracovní činnosti se nesmí odpracovat víc než 20 hodin týdně. Pokud je odměna přes 3000 korun měsíčně, odvádí se pojistné. Dohoda o provedení práce zahrnuje nejvýš 300 hodin za rok. Pokud výdělek přesahuje 10 000 korun, platí se z něj sociální a zdravotní odvody.

O kompenzační bonus 500 korun denně budou moci podle novely zpětně žádat i osoby samostatně výdělečně činné a společníci malých společnostní s ručením omezeným, kteří za koronavirové krize souběžně pracovali na pojištěnou dohodu. Dosud jsou tito lidé ze státních podpor vyloučení. Souběh čerpání obou příspěvků ale možný nebude.

Dopad na veřejné rozpočty odhadlo ministerstvo financí nejvýše na 2,1 miliardy korun. Náklady státu mají být 1,4 miliardy korun, obcí půl miliardy korun a krajů 200 milionů korun. Předloha předpokládá zvýšení již schválené náhrady pro obce o 50 korun na 1250 korun na obyvatele.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme