Sněmovna navzdory opozici schválila nižší růst důchodů, novela jde do senátu

Důchody budou možná v příštích letech růst pomaleji. Sněmovna i přes odpor levicové opozice schválila vládní návrh zákona, který snižuje jejich valorizaci. Penze by se tak zvyšovaly jen o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Doteď se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru. Jde o součást vládních úsporných opatření ke snížení schodků rozpočtu a reakci na demografický růst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 12.6.2012, Petr Nečas

Poslanecká sněmovna 12.6.2012, Petr Nečas | Foto: Filip Jandourek

Ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek opozici upozornil, že česká vláda na rozdíl od některých jiných v Evropě penze nesnižuje, jen je bude pomaleji zvyšovat.

„Ten návrh rozhodně není populární, ani mně se nepředkládá vůbec lehce. Je to prostě součást celého balíku přípravy státního rozpočtu na roky 2013 až 2015 tak, aby ta opatření byla vyrovnaná,“ řekl.

„My jsme v situaci, kdy je náš rozpočet pořád ve schodku 100 miliard korun, pořád platíme na dluhové služby 75 miliard korun,“ upozornila v poledních Ozvěnách dne místopředsedkyně rozpočtového výboru sněmovny za TOP 09 Helena Langšádlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty poledních Ozvěn dne byli místopředsedkyně rozpočtového výboru sněmovny za TOP 09 Helena Langšádlová a předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Od pomalejší valorizace penzí si slibuje úspory ve výši 25 miliard korun. Dodala, že podobná opatření musely přijmout i další evropské země. Švédsko před dvěma lety penze snížilo, v Německu se důchody zvyšovaly o 0,4 procenta ročně, což nedosáhlo ani dvouprocentní inflace.

Věci veřejné dnes neúspěšně navrhly přidat do předlohy takzvanou mezigenerační solidaritu. Podle té by děti mohly odvádět svým rodičům-důchodcům procentní bod ze sociálního pojištění, tedy asi 200 korun měsíčně. Věci veřejné, jak potvrdila šéfka jejich poslanců Kateřina Klasnová, návrh podají znovu.

„My jsme velmi nešťastní, že náš pozměňovací návrh neprošel. Myslím, že to jasně ukazuje, že koalice nedrží své slovo a zvláště TOP 09, která měla mezigenerační solidaritu dokonce ve svém předvolebním programu. Samozřejmě uděláme to, že mezigenerační solidaritu předložíme znovu. Jako poslanecký návrh,“ uvedla.

Dvojí podraz na občany, říká ČSSD

Opozice označila pomalejší valorizaci za obrovský podraz a podvod na všechny občany. „Myslím, že je to stojedničková většina hanby, protože vláda podvedla důchodce. Podvedla je dvakrát," uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Nejprve slibovala, že na stávající způsob valorizace důchodů sahat nebude, že se plně bude zohledňovat nárůst cen, pak slib porušila. Slibovala důchodcům, že se jich nedotkne důchodová reforma, ten slib vláda porušila. A pak jim slibovala, že jim dopad negativní důchodové reformy ve zvýšení DPH zkompenzuje právě valorizací penzí a znovu ten slib porušila,“ dodal.

Podle Milady Emmerové z ČSSD si na důchodce vláda dovolí víc. „Důchodci jsou snadno definovatelná skupina, kde se něco ustanoví a padá to pak na všechny, u jiných skupin obyvatelstva by to bylo obtížnější,“ myslí si.

Sociální demokraté nyní spoléhají na to, že předlohu poslancům vrátí senát. „Nemůžeme souhlasit s tím, že se snižují příjmy seniorů a že alespoň nebude kopírována inflace,“ prohlásil v poledních Ozvěnách dne předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Životní úroveň seniorů v Česku prý s ostatními zeměmi Evropy nelze srovnávat. Důchodcům navíc podle něj rostou náklady na bydlení, energie a jídlo až o 10 procent. Penzisté tak prý nebudou mít na živobytí a nebudou ani utrácet a tím podporovat růst ekonomiky. Tejc také dodal, že je lepší věnovat prostředky důchodcům než vyplácet dvě miliardy ročně církvím v rámci restitucí.

Senátem návrh nejspíš neprojde

Novela o důchodovém pojištění teď míří do senátu. Levice v něm má ale většinu a očekává se, že ji bude vetovat, a vrátí ji tak zpět poslancům.

Pokud novela bude platit, průměrný důchod by se v příštím roce zvýšil zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Celkem by měli penzisté dostat v příštích třech letech v průměru o 383 korun navíc. V současné době je průměrný důchod asi 10 550 korun.

Věra Pfeifferová, bre, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme