Sněmovna schválila nižší DPH u jízdenek. Budou spadat do desetiprocentní sazby

Jízdné ve vlacích, autobusech nebo přívozech a lanovkách by mělo nově spadat do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty místo nynějších 15 procent. Počítá s tím novela zákona o DPH z pera poslanců STAN, kterou ve středu schválila sněmovna. Ve třetím čtení odolala návrhu na zamítnutí, který vznesla poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okolí Poslanecké sněmovny prohledávají pyrotechnici

Okolí Poslanecké sněmovny prohledávají pyrotechnici | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Vláda již dříve s návrhem vyslovila nesouhlas, sněmovní rozpočtový výbor ho naopak doporučil schválit. Pro schválení novely zákona nakonec hlasovalo 94 poslanců, zapotřebí jich bylo 92. Podpořili ji poslanci ODS, Pirátů, SPD, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

České dráhy znovu změnily výpočet slev. Nový ceník zrušily po dvou týdnech, Včasné jízdenky zmizely

Číst článek

Přeřazení jízdenek do nižší sazby by mělo podle předkladatelů nechat ve veřejné dopravě víc peněz. Nynější sazba DPH na jízdné v osobní pozemní hromadné pravidelné dopravě je podle autorů novely v Česku osmá nejvyšší v Evropě. Přesun do nižší sazby by podle předkladatelů mohl jízdenky zlevnit, případně přinést dopravcům víc peněz na rozvoj veřejné dopravy. V rozpravě však často zaznívalo, že jízdenky kvůli nižší DPH nezlevní.

Spory o návrh

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve uvedla, že návrh by veřejné rozpočty připravil o 930 milionů korun. Podle Svazu měst a obcí České republiky by tak obce a města přišly o 219 milionů korun, které dostávají v rámci rozpočtového určení daní z vybrané DPH.

Návrh vyvolal spory mezi zastánci a odpůrci návrhu. Poslankyně Mračková Vildumetzová uvedla, že stanovisko Svazu měst a obcí je negativní, protože obce by v důsledku snížení DPH přišly o část peněz z této daně, kterou dostávají v rámci rozpočtového určení daní. Také Asociace krajů podle ní tento návrh nepodporuje. Jízdenky zůstanou stejně drahé, peníze zůstanou dopravcům a lze se jen bavit o tom, kam se promítnou, argumentovala karlovarská hejtmanka.

Dospělý za 295 korun, student za 121. České dráhy změnou výpočtu ceny jízdenky vydělávají na nových slevách

Číst článek

Bývalý jihomoravský hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL) naproti tomu prohlásil, že na změně zákona do budoucna vydělají všechny kraje i malé obce. Návrh hájil také Mikuláš Ferjenčík (Piráti) s tím, že změna nemusí zajistit pokles cen v dopravě, ale přinejmenším pomůže ponechat ceny na současné úrovni. Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že chce ulevit obecním a krajským rozpočtům, které dopravcům hradí jejich prokazatelné ztráty.

Od 1. září začaly fungovat ve vlacích a autobusech slevy pro studenty do 26 let a pro seniory nad 65 let. Na jaře je schválila vláda. Kompenzace na zlevněné jízdné vyjdou stát od příštího roku zhruba na 5,83 miliardy korun ročně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme