Sněmovna odeslala do závěrečného čtení novelu zákona o DPH

Podnikatelé by mohli uplatňovat odpočet DPH na všechna osobní auta a jen na užitková, jak tomu bylo doposud. Souhlasila s tím dnes Poslanecká sněmovna, která poslala novelu zákona o dani z přidané hodnoty k závěrečnému schvalování. Při něm se ale bude bojovat i o jednotlivé sazby DPH. Ve hře je zvýšení dolní sazby z 9 na 15 procent, ale i snížení obou sazeb DPH.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek na jednání sněmovny o DPH

Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek na jednání sněmovny o DPH | Zdroj: ČTK

Snížení dolní sazby z 9 na 6 procent prosazuje opoziční sociální demokracie. Jen ale na příští 2 roky. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by tak příští vláda mohla získat manévrovací prostor při řešení dopadů krize: "Nikdo z nás neví, jestli krize bude mít své dno v letošním roce, v příštím roce nebo třeba až v roce 2011."

Vedle toho občanský demokrat Vlastimil Tlustý chce snížit základní sazbu z 19 na 15 procent. I on svoji představu vidí jako protikrizové opatření. "Jsem si jist tím, že je to návrh, který má charakter protikrizové bariéry," uvedl Tlustý.

Změny sazeb daní se ale vůbec nelíbí ministru financí Miroslavu Kalouskovi: "Jsou stejné jako padly už v tom prvním druhém čtení. Nemohu opakovat nic jiného než, že když sečtu pozměňovací návrhy panů poslanců Sobotky a Tlustého a k tomu dopad z návrhu spotřební daně, tak to má dopad do veřejných rozpočtů vetší než hospodářská krize."

Bojovat se nakonec bude ale i o to, jestli nebude sazba DPH jen jedna. Při kombinaci jednoho z návrhů na snížení horní sazby a jiného na zvýšení dolní sazby, by pak zbyla jen varianta jedna, a to 15 procent.

O podobě daně z přidané hodnoty a dalších zákonech by mohlo sněmovna rozhodnout na mimořádné schlůzu 3. března. O její svolání požádal poslanecký klub ODS.

Veronika Malá, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme