Sněmovna odsouhlasila nižší daně

Lidem s příjmy do 30 000 korun měsíčně po úterním jednání Sněmovny vzrostla šance, že se od příštího roku dočkají snížení daní. Jejich roční úspora by se mohla pohybovat kolem 3 000 až 4 000 Kč. S daňovými změnami počítá vládní novela zákona o dani z příjmů, kterou poslanci postoupili do druhého čtení. O konečné podobě předlohy by zákonodárci mohli rozhodovat na podzim.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parlament ČR, Poslanecká sněmovna

Parlament ČR, Poslanecká sněmovna | Foto: Jan Rosenauer

Ministr financí přitom odmítá kritiku opoziční ODS, že vládní předloha není krokem ke skutečné daňové reformě. Jak Bohuslav Sobotka uvedl pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál, sociální demokraté realizují tuto reformu už tři roky:

"Snížili jsme zatížení firem z 31 na 24 procent, snížili jsme základní sazbu DPH, zavedli jsme daňové bonusy, společné zdanění rodin s dětmi. Toto je závěrečná část daňových změn, které jsme naplánovali pro toto volební období. Je to zásadní daňová změna, protože snižuje daně z příjmu významně, asi čtyřem miliónům poplatníků."

Občanští demokraté stále označují vládní návrh novely zákona o dani z příjmů za pouhou kosmetickou změnu, která neřeší dlouhodobé nedostatky našeho daňového systému. Podle ODS je jediným správným krokem zavedení rovné daně.

Místopředseda nejsilnější opoziční strany Petr Nečas ale odhaduje, že by dnes tento návrh těžko prosadili. K současné vládní předloze proto chtějí podat pozměňovací návrhy ve smyslu snížení daní všem občanům:

"Drtivá většina statisíců lidí, kteří vydělávají nadprůměrně, jsou zpravidla kvalifikovaní, vysoce vzdělaní zaměstnanci, příslušníci střední třídy, žádní zbohatlíci, které chce socialistická vláda oškubávat. Takže - daně snížit, ale všem."

Milada Richterová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme