Sněmovna otevřela cestu k zavedení šrotovného

Česko je po dnešku blíž k zavedení šrotovného. Sociálním demokratům se ve sněmovně podařilo s podporou komunistů a tří lidovců přehlasovat prezidentské veto balíčku protikrizových opatření, do kterého šrotovné patří. O vlastním zavedení příspěvku na nový automobil ale musí rozhodnout vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrakoviště

Vrakoviště | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

"To by záleželo na vládě, zda by vydala nařízení, podle kterého by se stanovila pravidla pro čerpání šrotovného. Dnešní krok poslanců jen dává vládě možnost a prostor pro to, aby svou vyhláškou připravila podmínky, aby se mohla dotace čerpat," upozornil ministr financí Eduard Janota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na tahu je vláda, říká ministr financí Eduard Janota

Protikrizový balíček ČSSD sněmovna původně schválila letos v květnu na základě dohody mezi tehdejší vládou a sociální demokracii o vzájemné podpoře protikrizových opatření. Díky dohodě se tehdy podařilo kabinetu prosadit například slevy na sociálním pojištění nebo změny v insolvenčním zákoně.

Prezident Václav Klaus ale sociálnědemokratický zákon sněmovně vrátil. Označil ho za diskriminační, nesystémový a také mu vadilo, že zvýhodňuje jedno odvětví průmyslu na úkor jiných.

Zástupci Lidového domu proto nyní v Poslanecké sněmovně jasně znovu obhajovali své plány. Podle nich má zákon o podpoře hospodářského růstu a sociální stability zlepšit situací lidí, kteří přišli o práci.

"Samozřejmě toto má své rozpočtové náklady. Ale chtěl bych zdůraznit, že celkový dopad těchto opatření, který odhadujeme na zhruba 6 až 7 miliard korun, je omezen výhradně na roky 2009 a 2010," řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociálnědemokratický zákon nepodpořili poslanci ODS, zelení a část lidovců. Náklady na některé plány včetně šrotovného odrazovaly například občanského demokrata Michala Doktora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory pro a proti zavedení šrotovného vyslovili v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou v Poledních ozvěnách Radiožurnálu poslanec Michal Doktor z ODS a ředitel vnějších vztahů Škody Auto Radek Špicar.

"Jsou to podle mě důvody, pro které nemůže ODS a žádný z jejích poslanců, připojit aktivní hlasy pro podporu šrotovného," uvedl Doktor.

Podle Doktora se zavedení šrotovného projeví na vyšším deficitu veřejných rozpočtů. "A to minimálně o šest a půl miliardy korun. Vezmu-li v úvahu fakt, že šrotovné navíc vyvolává dluh, který splatíme zhruba až za 20 let, pak nás šrotovné bude stát 5 miliard korun," řekl v Poledních ozvěnách Radiožurnálu Michal Doktor.

Rozhodnutí sněmovny považuje Doktor za příliš drahý luxus. "Kterým sněmovna potvrdila ochotu diskriminovat jiná odvětví průmyslu a výroby, která jsou postižena stejnou měrou v ekonomické krizi jako automobilizmus. Považuji to za zneužití veřejných peněz, peněz daňových poplatníků právě ve prospěch vlastníků automobilek," uvedl poslanec.

O zavedení šrotovného rozhoduje vláda vyhláškou. Podle ČSSD to bude priorita až nového kabinetu. Pokud se pro něj rozhodne, bude mít podobu příspěvku zhruba 30.000 korun na nákup nového automobilu s cenou do půl milionu korun. Dostávat by ho měli lidé, kteří se zároveň zbaví svého nejméně deset let starého vozu.

"Myslím, že čas k tomu, aby bylo v České republice šrotovné zavedeno, nastal. My se ještě budeme radit s představiteli Svazu automobilového průmyslu tak, abychom naladili ten okamžik přesně na vyčerpání německého šrotovného. Domnívám se, že zavedení šrotovného v Česku bude nutné ještě před koncem letošního roku," řekl místopředseda ČSSD Milan Urban.

Mají dohody z minula platit nebo ne?

Poslanci se více než hodinu přeli o tom, zda platí dohody ODS a ČSSD o vzájemné podpoře protikrizových zákonů.

"U uzavření dohody byla vláda Mirka Topolánka na straně jedné a opoziční sociální demokracie na straně druhé. Když jedna strana dohody, v tomto případě vláda Mirka Topolánka, přestala existovat, nemůže existovat ani dohoda sama," řekl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Sněmovnou schválený zákon obsahuje kromě šrotovného také prodloužení vyplácení podpory v nezaměstnanosti, vyšší přídavky na děti a vyšší daňovou slevu na dítě.

Igor Maňour, Veronika Malá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme