Sněmovna podpořila mimořádné zvýšení důchodů

Důchodci zřejmě budou mít od srpna vyšší penzi - v průměru o 465 korun. Po bouřlivé diskuzi v dolní komoře parlamentu s tím souhlasili poslanci. Ti mimořádně v prvním čtení schválili návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase na změnu podmínek valorizace důchodů z deseti na pět procentních bodů inflace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas

Petr Nečas | Zdroj: ČTK

Očekávanému schválení Nečasova návrhu předcházela široká rozprava poslanců. Opozice totiž vinila vládu z vysoké inflace, kterou podle ní nezpůsobil světový růst cen ropy, ale její reformní kroky.

"Tato vláda je pyroman, který hasí požár, který sama způsobila," prohlásil na adresu Topolánkova kabinetu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Navrhovatel zákona, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, je nicméně s výsledkem jednání sněmovny spokojený. "Já jsem přesvědčen, že to bylo dobré rozhodnutí Poslanecké sněmovny, a je dobře, že bylo podpořeno i opozičními stranami," uvedl Nečas.

Pro návrh hlasovalo 158 ze 162 přítomných poslanců. Novelu nyní posoudí Senát, pak prezident. Po srpnové valorizaci by tak mohl být průměrný důchod v Česku 9620 korun.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme