Sněmovna podpořila vyšší podíl biosložky v palivech

Podíl biopaliv v naftě a benzinu by se měl zvyšovat. Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu, podle které by se od dubna příštího roku měl minimální podíl biopaliv zvýšit u motorové nafty ze současných čtyř a půl procenta na 6,3 procenta a u benzinu ze současných tří a půl na čtyři a půl procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biopaliva

Biopaliva | Foto: Ondřej Jánoška

Návrh, který teď projedná zemědělský výbor a výbor pro životní prostředí, má zajistit, aby bylo v roce 2010 uvedeno na trh minimální množství biopaliv ve výši 5,75 procenta z celkového množství pohonných hmot pro dopravní účely.

"Máme dva cíle od Evropské unie. Jeden je indikativní, příští rok 5,75 procent a do roku 2020 potom deset procent. Je to další krok na trajektorii, kterou jsme začali. Ukázalo se, že systém zavádění biopaliv je funkční, kontrolní mechanismy dobře fungují. Chceme učinit další krok a proto pevně doufám, že se nám o tom podaří přesvědčit poslaneckou sněmovnu a od 1. dubna by se mohlo pokročit v přimíchávání a v rozvoji víceprocentních směsí," řekl Radiožurnálu ministr životního prostředí Jan Dusík.

Někteří zemědělci jsou proti

Proti přimíchávání biosložky do nafty se ale už teď zvedá kritika. Například někteří zemědělci tvrdí, že jim bionafta ničí motory strojů, které na delší dobu odstavili.

Přehrát

00:00 / 00:00

O biopalivech mluvil v Radiofóru Vladimír Matějovským, který působil ve společnosti Ústav paliv a maziv.

Podle odborníka na paliva je bionafta méně stabilní složka a může obdobně jako máslo žluknout. Pokud ale jezdíte pravidelně nemá palivo šanci se zkazit:

"Stabilizující aditiva se časem spotřebovávají, bylo proto doporučeno neskladovat naftu s příměsí biopaliv déle než tři měsíce," upozorňuje Vladimír Matějovským z Ústavu paliv a maziv.

Zbyněk Zykmund, Lenka Rafaelová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme