Sněmovna přehlasovala prezidentské veto

Poslanecká sněmovna definitivně schválila dlouho očekávaný zákon o DPH. Pro přijetí hlasovalo 101 ze 184 přítomných poslanců. Zákon má po vstupu do Unie snížit základní sazbu daně z 22 na 19 procent, současně ale do ní přesunuje řadu výrobků a služeb z nynější daně snížené. Zákon, který vetoval prezident republiky, vládě pomohl schválit i zraněný ministr zahraničí Cyril Svoboda, který přiletěl z Brna do Prahy vrtulníkem ministerstva vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyril Svoboda ve sněmovně

Cyril Svoboda ve sněmovně | Foto: Michal Krumphanzl

Premiér Vladimír Špidla přiznává, že nepřijetí zákona by hlavně pro podnikatele znamenalo velký chaos v obchodě s Evropou, ale zároveň také, že jde o rozhodnutí na poslední chvíli. Podle Špidly je hlavním viníkem odkladů Václav Klaus. "Kdyby nebylo prezidentova veta, tak bychom měli už věc vyřízenou. Není tomu tak, ale nemusí mít podnikatelé obavy, že by nastal nějaký zmatek. Je to zvládnutelné a zvládne se to."

Klaus sám ale tvrdí, zákon o DPH byl prostě podle něj připraven velmi pozdě. Poslancům pak svým vetem chtěl dát šanci, aby si rozmysleli, jestli chtějí čistý zákon o DPH nebo zvyšování daní. "Není to čistý zákon o DPH, je to zákon, který zvyšuje daně občanům a přidává státu, aby mohl vydávat peníze způsobem, který ne všichni považují za správný. Proto bych o tomto zákonu nemluvil jako o zákonu o zvýšení DPH, to je prostě zákon o zvýšení daní."

Za co všechno zaplatíme víc?

Změna zákona o DPH, kterou koalice dnes prosadila ve sněmovně, letos státní pokladně přinese pět miliard korun. Kompenzace pro sociálně slabší, které zákon současně schvaluje, naopak zvýší výdaje státu o více než osm miliard korun. Od května budou dražší například restaurační služby, kabelové televize, kadeřníci. Více lidé zaplatí také za vstupenky na sportovní utkání, toaletní papírové potřeby, hygienické vložky či krmiva pro domácí zvířata.

Od příštího roku zdraží také hotely, jejichž služby se přesunou ze snížené pětiprocentní do základní 19procentní sazby DPH. Naopak vodné a stočné, časopisy a vstupenky na kulturní akce zůstanou ve snížené pětiprocentní sazbě, stejně jako dětské plenky.

Přesně 101

Pro přijetí hlasovalo 101 ze 184 přítomných poslanců. Zákon má po vstupu do Unie snížit základní sazbu daně z 22 na 19 procent, současně ale do ní přesunuje řadu výrobků a služeb z nynější daně snížené. Podle vládní koalice patří k pilířům vládní rozpočtové reformy. Podle šéfa sněmovního rozpočtového výboru a KDU-ČSL Miroslava Kalouska je mimo jiné nutný i pro vstup Česka do Evropské unie: "A za druhé tento zákon byl součástí operace, která umožňuje snížit daň z příjmu právnických osob na konkurenceschopnou úroveň českých firem a umožňuje velmi výrazně daňově zvýhodnit rodiny s dětmi. Pokud by tento zákon nebyl přijat, tak by nebyl prostor ani ke snížení přímých daní."

Hlasovat pro zákon nepřesvědčila opozice ani poslední jednání s premiérem a předsedou ČSSD Vladimírem Špidlou. Komunisté ale na rozdíl od ODS podpořili s tím související zákon, který má částečně zmírnit dopady změn u DPH u sociálně slabších skupin. Občanský demokrat Oldřich Vojíř není s výsledkem rozhodnutí sněmovny spokojený. "Vláda si nakonec zatleskala a došlo k tomu, že všem občanům zdražila a při druhém zákonu se spojila s komunisty a udělala propad státního rozpočtu ve výši pěti miliard."

Pár dnů po operaci - ve sněmovně

Koalice ovšem opozici přehlasovala přesně 101 hlasem. Podporu totiž přislíbil bývalý poslanec ODS, dnes nezařazený Petr Kott a do Prahy přiletěl z Brna vrtulníkem ministerstva vnitra zraněný ministr zahraničí, lidovec Cyril Svoboda. Vrtulník s ministrem přistál po příletu z Brna v zahradě za Úřadem vlády v 9:45 a podle našich informací záchranáři okamžitě opatrně naložili Svobodu na nosítka a převezli ho do pár metrů vzdálené sanitky a tou pak do sněmovny. Po celou dobu transportu i jednání ve sněmovně doprovází ministra lékař a zdravotní sestra.

Převoz zraněného ministra kvůli hlasování o DPH jen pár dnů po operaci krční páteře vzbudil ve sněmovně pozornost i řadu pochybností, zda to bylo ze zdravotního hlediska rozumné. Že by tu ale hrozilo nějaké riziko, odmítl jak Kasal, tak premiér Špidla. "Jsem si jistý, že postupujeme lege artis naprosto v pořádku."

Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Milada Richterová, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme