Sněmovna přijala zákon o veřejných zakázkách

Omezit korupční prostředí při zadávání veřejných zakázek je jedním ze zásadních cílů příslušného zákona, který schválili poslanci. Přijetí normy žádala po naší zemi Evropská unie. Česko tak bude moci mimo jiné také čerpat peníze z evropských fondů. V nadcházejících dvou letech by mělo jít celkem o částku vyšší než 70 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výstavba

výstavba | Foto: Jan Rosenauer

Režimu zákona o zadávání veřejných zakázek bude podléhat každá zakázka od dvou milionů korun. Jak ale dodává ministr pro místní rozvoj, unionista Pavel Němec, pro všechny zakázky bude platit princip transparentnosti a nediskriminace. "To znamená, že zadavatel i když bude pořizovat věc řekněme za desetikorunu, tak nesmí žádného soutěžitele diskriminovat."

Zvýšení limitu pro zakázky na dva miliony korun považuje za optimální také poslanec ODS Jaroslav Plachý. "Každý starosta dobře ví, že ta hranice 1 milionu korun je na celou řadu běžných zakázek příliš nízká. Já osobně se kloním k tomu, že dva miliony jsou optimální hranice pro nákupy běžných věcí týkajících se obce."

Zákon o zadávání veřejných zakázek upravuje i výši sankcí za nesprávný postup zadavatele nebo firmy, která o zakázku usiluje. Ministerstvo navrhovalo pokutu ve výši 30 procent z ceny zakázky. Sněmovna ale nakonec rozhodla, že sankce budou pětiprocentní.

Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme