Sněmovna rozhoduje o zvýšení letošního rozpočtového schodku

Výdaje státního rozpočtu na letošní rok stoupnou. Poslanci schválili navýšení deficitu hospodaření o 14 miliard korun. Má se tak pokrýt například zvýšení podpor v nezaměstnanosti nebo výplata penzí. Původní rozpočet počítal s deficitem zhruba 38 miliard korun. Na účtu pro výplatu důchodů a dávek v nezaměstnanosti ale peníze dochází.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Sněmovna dnes stihla projednat vládní novelu ve všech třech čteních. Diskuse provázely spory mezi levicí a pravicí o to, kdo může za současný stav veřejných financí. Původní schodek činil 38 miliard korun, nově bude představovat více než 52 miliardy. Ministerstvo financí ale očekává, že rozpočet nakonec skončí se schodkem kolem 165 miliard korun.

Ministr financí Eduard Janota řekl Radiožurnálu, co by případné neschválení oficiálního navýšení pro Českou republiku znamenalo.

"Nejfatálnější by byl problém s nesplněním závazků z dluhové služby, to by nás v očích investorů okamžitě shodilo o jednu, dvě úrovně níže a do budoucna by nám to zdražilo financování dluhopisů. Stali bychom se nevěrohodným partnerem a měli bychom velké problémy při emisích našich dluhopisů z pohledu zájmu investorů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota vysvětloval Radiožurnálu důležitost oficiálního navýšení deficitu letošního státního rozpočtu

"Kdyby vláda nebyla schopná splatit závazky, které vyplývají pro Českou republiku ze splácení státního dluhu, mohl by nastat určitý problém i s proplácením zákonných dávek nemocenské nebo důchodů," varoval Janota.

Ministr financí proto věří, že poslanci návrh přijmou a pochopí, že situace je mimořádně vážná a musí se řešit standardními způsoby: "Chci věřit tomu, že politické ambice, vlivy a argumenty nebudou hrát dominantní roli a že tento vyloženě technokratický přístup bude akceptován."

ČSSD změnu podpoří

Podle místopředsedy ČSSD a šéfa poslaneckého klubu Bohuslava Sobotky poslanci jinou možnost, než navýšení schodku podpořit, nemají.

"V tuto chvíli je v zájmu státu a občanů, aby stát mohl až do konce letošního rozpočtového roku řádně fungovat. Aby byly včas řádně vyplaceny starobní důchody, aby vláda mohla platit své závazky svým zahraničním věřitelům. Proto se náš poslanecký klub rozhodl tuto změnu zákona o státním rozpočtu podpořit," sdělil Sobotka.

OSD považuje navýšení za nutné

Poslanec Petr Nečas z Občanské demokratické strany se domnívá, že navrhované změny budou sněmovnou schválené: "Pevně přepokládám, že zvítězí elementární racionální rozum. Hlasování je de facto technické, protože předpokládám, že žádný rozumný člověk nechce zastavit financování těchto položek v posledních týdnech roku."

Ještě vysvětluje, proč jsou změny nutné: "Vzhledem k ekonomickému vývoji se navyšují mandatorní výdaje počínaje částkami na důchody až po podpory v nezaměstnanosti. Po přesažení určitého limitu je nezbytné to projednat ve formě změny zákona o státním rozpočtu."

"Na druhé straně - ve stávající politické situaci - se zřejmě určitým slovním ohňostrojům nevyhneme," varuje poslanec Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ministr financí, dnes poslanec za TOP09 Miroslav Kalousek mluvil na Rádiu Česko o zvýšení státních výdajů.

Śéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř nastavení rozpočtu obhajuje s tím, že dopady ekonomické krize na rozpočet bylo těžké odhadnout. Navýšení schodku je podle něj nevyhnutelné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda rozpočtového výboru sněmovny, sociální demokrat Bohuslav Sobotka, a poslanec ODS, člen rozpočtového výboru Michal Doktor mluvili na Radiožurnálu o rozpočtové změně.

"Je to technická záležitost. V době, kdy byl rozpočet schvalován, nebylo možno odhadovat, jaký bude vývoj. Takže podporujeme vládní návrh v podobě, jak je předložen a nebudeme to problematizovat žádnými změnami, pozměňovacími návrhy a podobně," říká Tluchoř.

Vládní novele zákona o státním rozpočtu na rok 2009 stačí, když jí schválí pouze Poslanecká sněmovna, nemusí se zapojovat Senát. Poté by měl novelu podepsat prezident republiky.

Milan Kopp, Václava Marešová, Jan Piroch, Kateřina Rózsová-Horálková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme