Sněmovna schválila 20milionovou kauci pro prodejce pohonných hmot

Každý, kdo bude chtít obchodovat s pohonnými hmotami, bude muset složit kauci ve výši 20 milionů korun. Dnes o tom rozhodla Poslanecká sněmovna. Mezi podnikateli jsou však velcí i malí distributoři a právě ty menší může 20milionová kauce zlikvidovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Velcí distributoři, pro které nebude problém kauci zaplatit, novelu zákona vítají. „Vzhledem k výši daňových podvodů vypadá ta kauce zcela normálně,“ říká Václav Loula z Benziny. Malí poctiví prodejci ovšem poukazují na to, že je pro ně nový zákon likvidační.

„Je to opravdu likvidace malého a středního podnikání na úkor něčeho jiného. Já tvrdím, že je v tom politika a politika je odjakživa svinstvo. A člověka po 23 letech poctivého podnikání mrzí, že páni poslanci připravují takovou lumpárnu,“ říká Jiří Dušek ze Zaječic u Chrudimi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory malých distributorů na 20milionovou kauci zachytil redaktor Petr Jansa

Na kauci prostě mít nebude. „Mně to naruší veškeré platební toky, které já dneska používám v běžném obchodním styku. A ty peníze, které na to mám, musím dávat na nějaké nesmyslné kauce.

Ty vůbec neřeší to, co by se mělo v tomto státě řešit. V tomto státě by se mělo zabránit daňovým únikům. A od toho já si platím státní správu, která by to měla zajišťovat,“ tvrdí.

Největší problémy budou mít firmy, které zásobují pohonnými hmotami zemědělce nebo stavbaře. „To je to, co velké distributory nezajímá. To je každodenní fyzická práce, práce v servisu malých aut, aby byla dennodenně schopna zajišťovat pohonné hmoty pro své odběratele,“ popisuje práci malých distributorů Jiří Klein, který bude muset s největší pravděpodobností svoji firmu Dracar v Olomouci zavřít.

„Dojde k tomu, že v mém případě zcela jistě nebudu schopen složit 20 milionů korun kauce pro stát. Pomocí bankovní záruky to bude velmi náročné, ale za dobu osmi let nebyl nakumulován kapitál, abych mohl ručit bance bankovní záruku. To znamená, že mně nezbude nic jiného než ukončit tuto činnost, vše řádně zaplatit a rozloučit se svými zaměstnanci,“ konstatuje.

Skončit mohou stovky firem

O práci a obživu tak přijdou další čtyři lidé. To, co pan Klein do firmy investoval, se mu pak těžko vrátí.

„Investice, které jsem za tu dobu do podnikání dal, mi zůstanou na dvoře. Pochopitelně nebudu jediná firma, která tímto způsobem skončí. Odhaduji, že jich bude v republice 400, možná 500. A na dvoře zůstane technika, která v tu chvíli ztratí hodně ze své hodnoty, protože takových speciálních vozidel bude v republice přetlak,“ říká Klein.

Jedinou nadějí tak pro tyto firmy zůstává případná bankovní záruka, za tu si ale banky účtují roční úroky. A není jisté, zda by malé firmy po jejich promítnutí do svých cen pohonných hmot přežily.

Petr Jansa, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme