Sněmovna schválila daňové úlevy rodinám s dětmi

Úlevy na daních pro rodiny schválili poslanci. Za každé dítě si manželé budou moci každoročně odečíst přímo z daní 6 tisíc korun. Kromě toho mají mít možnost zdanit svoje příjmy společně. To ale bude výhodnější jen pro některé - pro ty rodiče, kde jeden bere výrazně méně, pod 26 tisíc hrubého měsíčně. Zákon také počítá s některými úlevami pro podnikatele - s rychlejšími odpisy majetku firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání sněmovny

jednání sněmovny | Foto: Stanislav Zbyněk

Největší změny v daních za posledních více než 10 let, aspoň co se příjmů rodin týče. Podle toho hlasování ve sněmovně také vypadalo - desítky pokusů, jak výsledky hlasování zvrátit. "Omylem jsem zmáčkl, že jsem se zdržel, přitom jsem chtěl hlasovat pro." "Já jsem skutečně hlasoval Ne, a tady mám Ano," tvrdili třeba sociální demokrat Kubinyi a komunista Beneš.

Trpělivost nakonec došla občanskému demokratovi Vlastimilu Tlustému. "Možná to budete považovat za vtip, ale je to myšleno smrtelně vážně - já také zpochybňuji hlasování, mně se také výsledek nebílí."

Po těsném vítězství koalice si ministr financí Bohuslav Sobotka liboval. "Prosazení těchto daňových úlev je asi nejdůležitější zákon, který se mi podařilo prosadit."

Zato Vlastimil Tlustý byl rozčilen. "Jsou to opět, jako vždy z dílny sociálních demokratů, výhody pro vybrané, v tomto případě hodně vybrané."

Pro zákon nebyli ani komunisté, ledacos jim tam chybělo. "Podpora ekonomické aktivity rodin, že by to neměla být jenom jakási sociální záležitost, ale motivační," říká Jiří Dolejš.

Koalice ale ještě nemá vyhráno, zákon musí schválit Senát a podepsat prezident.

Marika Táborská, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme