Sněmovna schválila novelu horního zákona

Sněmovna radikálně zvýšila poplatky za těžbu nerostů. Schválila totiž novelu horního zákona, která počítá s tím, že celkově by měly náklady na těžbu stoupnout až čtyřnásobně. Důvodem je snaha znevýhodnit těžbu nerostů v ekologicky citlivějších oblastech a zabránit plošnému těžení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Česká televize

Neprošel ale návrh, který měl snížit poplatky důlních společností obcím ze současných 75 jen na 50 procent. Potvrdil to zpravodaj zákona Rudolf Tomíček z ČSSD: "Zůstává to tak, jak to bylo změněno před rokem a půl. To znamená, že 25 procent půjde ve prospěch státu, 75 zůstává pro obce. Obce mohou být spokojeny, protože dostanou stejnou částku."

Poplatky se mají lišit v závislosti na hodnotě území a míře dopadu těžby na okolní krajinu. Celkově by měly náklady stoupnout až čtyřnásobně. Pavel Hrnčíř z ODS to pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál vysvětlil takto:

"Je to jakási ochrana území. aby těžební společnosti při stanovení dobývacího území postupovaly velmi opatrně a nezabíraly zbytečně velký kus. Stát touto finanční regulací zabezpečuje, že to území bude co nejmenší."

Zákon teď čekají další schvalovací kroky. Pokud úspěšně projde Senátem a podepíše ho prezident republiky, měl by začít platit od 1. ledna příštího roku.

Lucie Husárová 1, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme