Sněmovna schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty

Poslanci schválili těsnou většinou hlasů koaličních zákonodárců změny v zákoně o DPH jak navrhovala vláda. Základní sazba bude od května ve výši 19 % a snížená 5%. Řada služeb i zboží bude přeřazena ze snížené do základní sazby. Vodné, stočné, vstupné na kulturní akce a časopisy nadále zůstávají ve snížené sazbě. Stravovací služby podraží, hotelové pak až od 1. ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z jednání sněmovny

z jednání sněmovny | Foto: Petra Mášová

Koalici zajistil vítězství jeden jediný hlas. Ze 187 přítomných poslanců zvedlo pro zákon ruku 94, proti byli 93. Ve snížené sazbě zůstávají potraviny, dětské pleny, noviny a časopisy, u nichž reklama nepřesáhne 50 % tiskové plochy, a také vodné a stočné.

Opozici se nepodařilo prosadit, aby ve snížené sazbě zůstaly restaurační a ubytovací služby, kadeřnictví a jazykové školy. Společnost Sazka bude od daně osvobozena.

Občanští demokraté i komunisté stále tvrdí, že vládou navržená opatření dopadnou na občany jako zbytečné příliš velké zdražení mnoha položek a služeb. Šéf klubu poslanců ODS Vlastimil Tlustý má za to, že změny, které vláda prosadila, nejsou vynuceny požadavky Evropské unie: "Vláda zdražuje jen proto, že chce uspokojit svoji touhu velkého utrácení a jediný zdroj, který umí najít, jsou kapsy občanů," zdůraznil Tlustý.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek naopak ocenil, že změny sazeb DPH přinesou do státního rozpočtu zhruba 13 miliard korun, dalších 12 miliard pak změny způsobené vstupem Česka do EU. Na druhé straně se ale se příjmy rozpočtu sníží o 17 miliard korun vzhledem k poklesu přímých daní českým firmám a podnikům.

Snížením základní sazby DPH z 22 % na 19 % by mohly zlevnit například automobily, oblečení, elektronika, telefony či internet. Rozhodnutí sněmovny ještě musí schválit Senát a podepsat prezident republiky.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme