Sněmovna schválila v prvním čtení návrh státního rozpočtu na příští rok

Poslanci odhlasovali základní parametry klíčového zákona, tedy celkové výdaje, příjmy a deficit. Stát by měl tedy v roce 2008 hospodařit se schodkem téměř 71 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Kalousek a B. Sobotka

M. Kalousek a B. Sobotka | Zdroj: ČTK

Přes tři hodiny poslanci jednali o podobě rozpočtu na příští rok. Nakonec ho ale stojedním hlasem poslali do dalšího čtení. Ministr financí Miroslav Kalousek proto odcházel spokojený: "Země potřebuje rozpočet. Tento rozpočet je maximem možného a většina sněmovny to uznala."

Premiér Mirek Topolánek obhajoval před sněmovnou podobu státního rozpočtu reformou veřejných financí. Bez její existence by totiž nebylo podle něj možné vůbec rozpočet předložit. Přesně to ale vládě vytýkala opozice. Možná i proto premiér označil dnešní jednání za malé deja vu: "Projevy byly velmi podobné těm, které jsme vedli ve sněmovně během projednávání zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů."

Debata o rozpočtu byla podle očekávání plná i nejrůznějších osobních útoků a kritiky. "Pojďme od toho! Vy to stejně vyhrajete, rozpočet projde, máte na to lidi. A počkejme si, co tomu řeknou ti lidé za zdí. Uvidíme," řekl před poslanci sociální demokrat Vítězslav Jandák.

Opozice od začátku návrh ostře kritizovala. Zemi podle ní ještě více zadluží a bude znamenat větší daně. O konečné podobě a osudu rozpočtu by měli poslanci hlasovat začátkem prosince.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme