Sněmovna schválila vydání dluhopisů na povodňové škody

Poslanecká sněmovna schválila vydání státních dluhopisů v objemu až sedmi miliard korun na odstraňování povodňových škod. Dluhopisy podle dohody odkoupí Evropská investiční banka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zničená trať po povodni

zničená trať po povodni | Foto: Josef Gabzdyl

Zákon o vydání dluhopisů dnes podpořilo 176 poslanců ze všech parlamentních stran. Nyní zamíří do Senátu, poté ho dostane k podpisu prezident.

Jak poslance informoval ministr financí Eduard Janota, zhruba čtyři miliardy korun z prodeje dluhopisů by měly jít do obcí a na kraje, další peníze pak do oblastí, které spravují jednotlivá ministerstva.

Nejvíc peněz půjde na obnovu silnic, železnic nebo mostů, opravit by se za ně měly ale například i škody na vodních tocích či budovách škol. Čerpání financí z tohoto programu bude podle Janoty pod přísnou kontrolou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota o povodňových dluhopisech

"Spektrum využití dluhopisů je velmi široké a při každém čerpání bude muset být doloženo, ať už starostou obce nebo hejtmanem příslušného regionu, že tato úhrada opravdu souvisí s nápravou konkrétního území a staveb a souvisí bezprostředně s povodněmi. Jakékoliv použití prostředků na jiný účel by bylo tvrdě postihováno," uvedl ministr.

Splatnost dluhopisů může být až 35 let, úroky z nich budou každoročně zvyšovat výdaje rozpočtu o 325 milionů korun. Janota zdůraznil, že poslanci schválili jen úvěrový rámec pro vydání dluhopisů a ujistil, že stát letos vydá tyto dluhopisy jen do dvou miliard korun. "Nebudu okrádat stát o zbytečné úrokové náklady," prohlásil.

Povodně postihly část Čech i Moravy koncem letošního června a s 15 oběťmi byly třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka. Celkové škody se odhadují na více než 8,5 miliardy korun, z toho na státním majetku 6,85 miliardy. Většinu nákladů na jejich odstraňování ponese stát.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme