Sněmovna schválila základní rámec rozpočtu na příští rok

Poslanci schválili základní ekonomické ukazatele státního rozpočtu na příští rok. Deficit bude 91 miliard 300 milionů korun. Proti byli pouze komunisté. Pro rozpočet nakonec zvedli ruku i do poslední chvíle váhající sociální demokraté. O jejich podpoře rozhodl především příslib vládní ODS, že s nimi bude konzultovat formu případné privatizace energetické společnosti ČEZ.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlastimil Tlustý a Bohuslav Sobotka

Vlastimil Tlustý a Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

Jak totiž po klíčovém hlasování zdůraznil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jejich strana zamýšlený prodej části akcií ČEZ nadále odmítá: "Vítám i druhé prohlášení ministra financí, že vláda bude hledat i jiné zdroje v oblasti privatizace pro získání prostředků pro Fond dopravy, a pokud je nalezne, že o to sníží případné riziko privatizace části akcií společnosti ČEZ."

Ministr financí Vlastimil Tlustý z ODS potvrdil příslib, že bude s ČSSD další kroky konzultovat. Zároveň dodal, že pokud by se podařilo získat prostředky z jiných privatizací, sníží o ně vláda rozsah prodeje této společnosti.

"Ale na záměru akcie ČEZ prodat, a tím pokrýt výdaje potřebné na stavbu silnic, dálnic, na odstraňování ekologických škod, tak to zůstává v platnosti. Tímto rozhodnutím sněmovny pokryty jsou," zdůraznil Tlustý.

Návrh státního rozpočtu v prvním čtení s výhradami podpořili i lidovci a zelení. Ti nechtějí, aby odmítnutím normy přibyla k politické nestabilitě v zemi ještě nestabilita rozpočtová. V dalších fázích jednání ale budou i oni podmiňovat konečné schválení rozpočtu řešením svých priorit.

Jednoznačně proti navržené podobě zákona o státním rozpočtu bylo jen 23 komunistických poslanců. O konečné podobě rozpočtu na rok 2007 bude sněmovna hlasovat až koncem roku.

Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme